Beenderen Bernadette naar Nederland – een kort commentaar


Enkele botten en een stukje huid van de beroemde Franse zienares Bernadette Soubirous doen deze dagen Nederland aan. De belangstelling is enorm. RTL Nieuws vroeg voor haar site en Editie NL voor haar uitzending aan mij om toelichting.

“Dat Lourdeswater is heel bekend”, zegt cultuurtheoloog Frank Bosman. “En volgens de verhalen heeft de Mariaverschijning gezegd: ‘Je moet daar gaan graven, dan krijgt die bron een geneeskrachtige werking.’ Miljoenen mensen hebben dat water gedronken en een aantal claimt dat ze genezen zijn door dat water én door goddelijke interventie.”

In Lourdes bestaat er daarom een comité van gelovige en niet-gelovende artsen dat moet verklaren dat die wonderen op onnatuurlijke wijze gebeurd zijn. Het aantal wonderen is vooralsnog schaars. “Er is maar een handjevol gebeurtenissen waarvan verklaard is dat het gebeurd is op wonderbaarlijke wijze”, zegt Bosman.

Echter, de botten van de overlevende – in dit geval zuster Bernadette – zijn eerder een soort herinneringen aan het leven van de heilige, legt Bosman uit. “We geloven dat die heiligen bij God in de hemel zijn en dan sta je daarmee in een emotionele zin bij die heilige en bij God.” 

Een kleine kanttekening: “Het is niet zo dat je beter wordt als je die botten aanraakt of ziet. Het gaat om het vieren van het verbond tussen hemel en aarde, over dat je je eigen leven wilt vormen naar dat figuur.”

Bron: RTL Nieuws / Editie NL

Foto: Nick Castelli on Unsplash