Vader, dochter en geest

Lisanne en Frank Bosman, Vader, dochter, heilige geest. Geloofsgesprekken tussen een theoloog en zijn dochter. Berne: Heeswijk (2018). 9789089722393. € 17,90. Direct bestellen.

Geloofsgesprekken tussen ouders en kinderen zijn kostbaar en vaak ook zeldzaam. De oude taal van de christelijke kerk sluit niet aan bij de beleving van jongeren. Geloofsboeken voor jongeren zijn er nauwelijks: het meeste materiaal is voor jongere kinderen of voor oudere volwassenen. Jongeren vallen tussen wal en schip, maar hebben juist intense en existentiële vragen over geloof, leven, dood, vergeving en vergelding.

Voor jongeren, en hun ouders, is er nu dit unieke boek met geloofsgesprekken tussen een 16-jarige dochter en haar vader, die niet toevallig theoloog is. Hij gepokt en gemazeld in de wondere wereld van de academische theologie. Zij een bubbly puber vol met vragen en meningen. Ze schrijven elkaar brieven en bevragen elkaars geloof en overtuigingen. Niet subtiel, maar helder en eerlijk.

Hoe kan je weten dat God bestaat? Kunnen evolutie en schepping tegelijk waar zijn? Hebben andersgelovigen ook gewoon niet gelijk? Heeft Jezus wel bestaan of is alles één grote fantasie? Vragen, vragen, vragen en dan nog enkele antwoorden. Een boek om te lezen, om samen over te praten, voor geloofsgesprekken of gewoon om doorheen te bladeren.

Lisanne Bosman zit in de bovenbouw van het VWO en droomt over een artistiek bestaan in Schotland. Frank G. Bosman is een bekend schrijver van wetenschappelijke en populaire publicaties over kerk, geloof en samenleving.

Recensies

  • ‘…geen stoffig boek, want het gaat om deze tijd, waardoor ik dingen beter begrijp’, Tussentijds (april 2019)
  • ‘Ze doen misschien wel het belangrijkste voor in de geloofsopvoeding van tieners: praten over Jezus’, Jente (feb/mrt 2010)
  • ‘Ongezouten catechese, vrijpostig, op z’n Nederlands’, Kerk & Leven (23-01-19)
  • ‘Laagje voor laagje gaf Frank Bosman het geloofsverhaal door’, Nederlands Dagblad (13-12-18)
  • ‘De teksten zijn eerder diepgaand dan simpel, maar toch altijd toegankelijk neergezet’, Katholiek.nl (15-11-18)
  • ‘Dit boek is geen studieboek, maar een indrukwekkend getuigenis’, Marc Timmermans, Katholiek Nieuwsblad (12-10-18)
  • Een ‘geslaagd boekje’ over geloofsoverdracht, Trouw (10-10-18)