De eerste keer naar de kerk

De eerste keer naar de kerk. Ironisch handboek voor kerkmaagden, Buijten & Schipperheijn (2017), 978-90-5881-939-0, 80 pagina’s, € 12,50.

voorde1ekeer

De kerk wordt door niet weinigen verlaten en door velen als achterhaald gezien. Maar volgens de spraakmakende cultuurtheoloog dr. Frank Bosman zijn er ook kerkzoekers.

Dapperen. Onversaagden. Tegen-de-stroom-in-zwemmers. De eigenwijzen. De nieuwkomers. De nieuwsgierigen. De van-niets-weters.

Voor hen schreef hij een ‘ironisch handboek’. Vol informatie voor wie er geen idee van hebben hoe het er kerken aan toegaat. Vol humor, omdat gelovigen een beetje relativering goed kunnen gebruiken. Maar ook met een onverwachte ontmoeting.

Media & recensies

  • ‘Een boekje dat je leest met een lach, maar waar je je als kerkganger toch wel wat ongemakkelijk bij kunt voelen.’ (Kerkblad van het Noorden, 08-02-18)
  • ‘Sommige boeken zouden luisterboek moeten zijn, het liefst voorgelezen door de auteur zelf. De eerste keer … naar de kerk leent zich hiervoor, met dan het typische stemgeluid van Bosman himself.’ (Woord & Dienst, november 2017)
  • ‘Lezing van dit boekje tovert voortdurend een glimlach op je gezicht.’ (ND, 04-08-17)
  • ‘Na lezing van dit handboekje hoeft niemand zich meer vreemd in de kerk te voelen, maar weet je wel weer hoe vreemd de kerk eigenlijk is.’ (Bert Altena, 07-06-17)
  • ‘Vieren is een heilig spel’ (EO-live, 03-06-17)
  • ‘Gezellig commentaar op de kerk, voor nieuwkomers. Maar kraakt ook kritische noten.’ (De Nieuwe Koers, juni 2017)
  • ‘De kerkbanken kunnen we niet vullen met eigen aanwas’ (CIP.nl, 02-06-17)

Inhoud

Introductie

1 Belevenissen van een kerkmaagd
Je wilt naar de kerk, maar hoe doe je dat?

2 Komt een man in de kerk
FAQ over wat te doen bij je eerste kerkbezoek

3 Een onhoorbaar schilderij
De kerk als megakijkdoos

4 Ons soort volk
De verschillende bloedgroepen

5 De laatste woorden