Spelen met God

Spelen met God. Kleine theologie van videogames, Berne: Heeswijk (2018), € 24,90, 978-908-972-248-5, gelijk kopen.

Games en religie zijn niet bepaald elkaars vanzelfsprekende vrienden. In veel games vliegen geweld, seks, drugs, alcohol en vloeken je om de oren. Omgekeerd wordt religie in games vaak beschreven in termen van waanzin, onderdrukking en fantasie. Gelovigen en kerkmensen schuwen games daarom als de pest.

Frank G. Bosman denkt daar radicaal anders over. Als ervaren gamer (sinds zijn 8e) en cultuurtheoloog (sinds zijn 30e) graaft hij zich een weg door first person shooters en role playing games op zoek naar de verborgen God van de christelijke traditie. Hij pelt games als Assassin’s Creed en Wolfenstein laag voor laag af om mensen aan het denken te zetten. Niemand speelde ooit zó games.

Dit boek brengt voor het eerst in Nederland beide werelden samen: kerk en games. Of je nu ook een ervaren gamer bent, of dat je net begint, of je nu een bezorgde ouder bent of een nieuwsgierige jongeling: het boek biedt voor ieder wat wils.

Recensie

  • ‘Wie meer wil weten over religie in games, heeft met dit boek een heerlijke kluif. Pittig maar razend interessant. Uniek ook, want zo veel religiehints in zo veel games heb je nog nooit zo overzichtelijk in een boek aangetroffen.’ (Marieke Westerterp, Nederlands Dagblad, 31-08-18)
  • ‘In plaats van zorgen, vind je bij Bosman enthousiasme over games. Hij komt over als iemand die weet welk plezier er schuilt in games.’ (Samuel Gerrets, Lazarus.nl, 05-10-18)