Frank G. Bosman, God houdt wel van een geintje. Een kleine theologie van de humor, Meinema: Zoetermeer (2012), 144 pagina’s, 978-902-114-427-6, € 15,00 | bestellen
Humor en religie vormen een explosief mengsel. Maar is het religieus wantrouwen tegen humor wel terecht? Cultuurtheoloog Frank G. Bosman onderneemt een humorvolle reis door de Bijbel en de christelijke traditie in een in november dit jaar te verschijnen boek met de titel God houdt wel van een geintje. Door allerlei affaires (de Deense Mohammedcartoons, de moord op Theo van Gogh) staat godslastering weer hoog op de politieke agenda. Hoewel moslims wellicht eerder reageren op als kwetsend ervaren uitlatingen, zijn er ook veel christenen die grapjes over God, Jezus, Maria en de kerk niet kunnen waarderen. Ze voelen zich belachelijk gemaakt door de seculiere meerderheid in ons land. Maar wat zegt de Bijbel over humor? Lachte Jezus zelf wel of niet? Bosman laat de lezer kennismaken met de wetenschap achter humor en lachen, en met lachende theologen en filosofen. En hij houdt een pleidooi voor meer humor in de kerk, want goede humor versplintert de gesneden beelden in ons hoofd.
Recensies
- ‘Bosman pleit voor meer humor in de kerk, als tegengif tegen cynisme en verzuurde verhoudingen. Een helder, goed en vlot geschreven boek dat je aan het denken zet en je laat lachen.’ (Hennie Burggraaff, NCRV-gids, 12-01-13)
- ‘In twee woorden: een heerlijkheid! God houdt wel van een geintje is niet allen een bijzonder interessant, leuk en – jawel – grappig boekje, het heeft mij overtuigd van een radicaal maar wel noodzakelijk standpunt ten aanzien van religie en humor. Daar ben ik Bosman bijzonder dankbaar voor.’ (Greco Idema, Nieuwwij.nl, 07-01-13)
- ‘Al trekt Bosman ook duidelijke grenzen, zeker als men de kern van Christus’ boodschap aanvalt. De klemtoon ligt evenwel op een positieve benadering van humor. Bosman pleit voor vrolijkheid. Het beeld van God die kiekeboe speelt met zijn mensen, is hem lief. ‘ (Kerknet.be, recensie, 30-12-12)
- ‘Bosmans boekje is een leuk, vlot geschreven en soms ironisch geheel over de relatie tussen humor en religieus geloof. Daartussen heerst namelijk vanouds nogal een spanning, zo laat de auteur zien aan de hand van leuke, recente voorbeelden uit vooral televisieprogramma’s en films. (…) Een boekje voor gespreksgroepen. (dr. Taede A. Smedes, Bol.com, 10-12-12)
- ‘Het advies van Bosman is dan ook dat we veel moeten lachen. In zijn boek somt hij dan ook verschillende komische voorbeelden op waaruit we kunnen concluderen dat er inderdaad genoeg te lachen valt.’ (Vrijzinnig.nl, 30-11-12)
- ‘Je zou toch eens gaan twijfelen aan al die dingen waar je ooit in geloofd hebt.’ (Volzin, 23-11-12)
- ‘Het zijn scherpe observaties die dit boek absoluut de moeite waarde maken. Een theoloog die gelovigen aanspoort om eens goed om zichzelf te lachen, je maakt het niet vaak mee. (…) Het boek is soepel geschreven, getuigt van een grote vakkennis en levert bovenal een originele, verfrissende bijdrage aan het debat over humor en religie.’ (Bart Smout, Univers, 22-11-12)
- ‘Leuk om te lezen, vlot geschreven. Bosman legt de lastige combinatie tussen lachen en kerk heel mooi uit. Vermakelijk om te lezen.’ (Rolf Deen, Kruipsunt radio, RKK, 10-11-12)
- ‘Bosman is geen Somberman in God houdt wel van een geintje. Integendeel, hij is een erudiete gids die de lezer door eeuwen theologie, filosofie en cultuur heen leidt naar plekken in de Bijbel, film, reclame en bij vele prominente denkers. Het bronnenapparaat is indrukwekkend.’ (Katholiek.nl, 05-11-12)
- ‘Humor is in en geloof is uit: een boek dat die twee terreinen met elkaar verbindt lijkt zich per definitie in een spanningsveld te begeven. Frank G. Bosman probeert in God houdt wel van een geintje. Een kleine theologie van de humor die spanning te doorbreken. (…) Het hoofdstuk Heilige humor vormt het hoogtepunt van dit boek, hier komen geloof en humor tot hun recht in verhouding tot elkaar en leidt Bosmans invalshoek tot verhelderende inzichten.’ (Het Goede Leven, 02-11-12)
- ‘Why so serious? Bosman pleit voor meer humor in de kerk, in deze ‘kleine theologie van de humor’. En wie kan hem ongelijk geven? Denk eens aan de chagrijnige reactie van gelovigen op satire. Of aan het saaie imago van de kerk (soms verdiend). Wat een contrast met de vrolijke ironie, die toch vaak doorklinkt in Bijbelverhalen (als Jona!).’ (VreemdGeluid.nl, 02-11-12)
Bestel bij BOL.com of bij uw lokale boekverkoper. Bekijk een gedeeltelijke weergave in Google Books.