Wonderboj

Frank G. Bosman, Wonderboj. Toneelstuk & essay, Berne: Heeswijk (2013), isbn 9789089720627, € 9,95 | bestellen

wonderbojWonderboj is het verhaal van Boj, een man die alles heeft: vrienden, geld, kinderen en aanzien. Niets ter wereld kan hem gebeuren, hij is een gevierd man. Tot op een avond het noodlot toeslaat. Een brand verwoest zijn huis, zijn gezin, zijn bezit en zijn reputatie. Berooid gaat Boj op zoek naar antwoorden op het waarom van zijn lijden. Hij is ervan overtuigd dat zijn lijden een reden heeft, God, het Noodlot, het Universum… of is het toch gewoon stom toeval. Bojs vrienden intussen worstelen met hun tegenstrijdige gevoelens voor hun gevallen vriend, en vrezen eenzelfde noodlot te moeten ondergaan.

Het essay over het bijbelboek Job, ‘Job de vrome rebel’, is integraal te downloaden via academia.edu.

Wonderboj is het eerste toneelstuk van de bekende, katholieke cultuurtheoloog Frank G. Bosman, die in 2011 tijdens de eerste nacht van de theologie in Amsterdam werd uitgeroepen tot de meest spraakmakende theoloog van Nederland. Hij is bekend als columnist en opiniist van radio, televisie en diverse websites. Naast de tekst van het toneelstuk is ook een essay van de hand van Bosman afgedrukt over het bijbelboek Job, dat hem inspireerde tot het schrijven van Wonderboj.

Opvoeringen

Wonderboj werd op 18, 19 en 20 april opgevoerd door de toneelvereniging De Orde der Dwazen in het intieme Amstelveens Poppentheater.

Reacties

  • ‘Heel indrukwekkend. Heftig. Goed spel.’ (Janneke Nijboer, PKN)
  • ‘Bosman snoert met diepzinnig toneelstuk #wonderboj de mond van zijn criticasters die hem een ‘theoloog light’ vinden. #hulde’ (Eric van den Berg, Katholiek.nl)
  • ‘Een theoloog die spontaan een toneelstuk schrijft voor een amateurgroep vind ik verfrissend en ik geloof dat zo’n uitwerking van het bijbelverhaal van Job mensen aanzet om met elkaar in gesprek te gaan over wezenlijke thema’s.’  (Tom Mikkers, Remonstranten)
  • Wat zeg je tegen iemand die net een geliefde is verloren? “Ik zal voor je bidden…”, “Als ik íets voor je kan doen…”, “Ik ken nog iemand die je kan helpen met het verwerken…”. De antwoorden klinken door mijn hoofd als ik op de terugweg achter het stuur van mijn auto zit. Het toneelstuk Wonderboj speelt in stukjes nog een keer door mijn hoofd. Een goed teken. Maar wát was nou het antwoord op Boj’s lijden en wat zou een goede benadering zijn van een naaste die rouwt? (Staatgeschreven.nl, 26-04-13)

Trailer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s