Je kan niet alles wegbidden


Ik sprak er al eerder over bij Omroep Brabant: Frontrunners Ministries en hun gebedsgenezingsdiensten. Omdat deze organisatie van vrijdag 8 tot en met zondag 10 september drie avonden in het Omnium in Goes heeft gepland voor de ‘genezingscampagne Zeeland’ vroeg PCZ mij ook om een reactie.

Over de benaderingswijze: ‘dynamische omgeving’

Vanuit georganiseerd christelijk verband, zoals de protestantse, gereformeerde en rooms-katholieke kerk, staat men hier nogal sceptisch tegenover’’, zegt Frank Bosman, die als cultuurtheoloog is verbonden aan de Tilburg University en Frontrunners Ministries met een kritisch oog volgt. ,,Maar bij een deel van de kerkgangers zelf bestaat er wel degelijk sympathie voor dergelijke organisaties, die hun conservatieve geloofsinhoud verpakken in een progressieve, moderne uitvoering. Ben je gewend aan saaie kerkdiensten met mannen in zwarte pakken, dan kan zo’n blije, dynamische omgeving waar aan de lopende band wonderen lijken te worden verricht, zeer aantrekkelijk en verleidelijk zijn.

Betalen met persoonsgegevens

De bekende marketingwet luidt: If the product is free, you are the product. Je betaalt met je persoonsgegevens. Dat is legaal, maar er wordt wel een geraffineerd marketingspel gespeeld. Als jij je gegevens achterlaat voor een gratis boek of dienst, dan komt er vroeg of laat een moment dat jou om een financiële bijdrage wordt gevraagd zodat de organisatie het goede werk kan blijven voortzetten. Het collectemoment zoals we dat kennen uit de kerk.

Geen plek voor lijden

In religieuze organisaties als Frontrunners Ministries lijkt geen plek lijkt te zijn voor langdurig en chronisch lijden. Men suggereert dat je aan al het lijden iets kunt doen. Maar bepaalde vormen van lijden zijn onoplosbaar; als je bijvoorbeeld een chronische ziekte hebt of een geliefde bent kwijtgeraakt. Je kunt bidden en geloven wat je wilt, niemand ontkomt in het aardse bestaan aan lijden. Als je dat niet opneemt in je levensvisie, dan kun je alleen maar teleurgesteld raken.

Misschien toch?

De krant vroeg me ook of het misschien toch niet allemaal waar is? Wil je de wereld laten zien hoe groot en machtig God is, laat het dan onderzoeken. Er is geen wetenschapper die niet zou willen bewijzen dat God bestaat en dat gebedsgenezing mogelijk is. Dat dit niet gebeurt, maakt mij sceptisch. Maar ik ben ook katholiek genoeg om de mogelijkheid te willen openhouden dat het onder bepaalde omstandigheden mogelijk zou kúnnen zijn.

Bron: PZC (premium)
Foto: Unsplash