‘Religieuze taal sijpelt door in de klimaatdiscussie’


Hoewel onze samenleving seculariseert, duiken in het klimaatdebat allerlei religieuze termen op. Samen met drie collega’s van Tilburg School of Catholic University neem ik dit gegeven onder de loep in een nieuw NWO-onderzoeksproject, getiteld ‘Religie en klimaatverandering in Nederland‘. Tegenover Visie legde ik kort uit waar ons onderzoek over gaat:

Kun je wat voorbeelden noemen van die religieuze taal waarnaar jullie onderzoek gaan doen?

“Denk aan woorden als ‘klimaatzondaar’, ‘klimaat-aflaathandel’ – als het over de handel in emissievergunningen gaat –, ‘klimaatvieringen’ en ‘klimaatmis’. Maar
ook een beladen begrip als erfzonde komt langszij, in het kader van de intergenerationele verantwoordelijkheid voor het milieu. Of neem Netflix-series, romans en games: mijn expertise. Daarin spelen apocalyptische beelden en religieuze retoriek eveneens een grote rol. Denk verder aan het vuur en de passie waarmee mensen zich inzetten voor het klimaat. Klimaatsceptici zetten hen weg als – let op de term – ‘klimaatgelovigen’; daar heeft Forum voor Democratie zich weleens schuldig aan gemaakt.”

Bron: Visie (EO)
Beeld: Craiyon.com