Efteling


De Efteling huisvest racistische attracties. Afgelopen week maakte de anonieme actiegroep Stop Oppressieve Stereotypes – let op de hoofdletters en het neologisme – dat nog maar eens glashelder. Zij verstuurde een open brief aan het racismepark in Kaatsheuvel over attracties as Monsieur Cannibale en Carnaval Festival. Als u zich niet meer precies kunt herinneren welke attracties dat zijn, wees blij dat er bij de krant geen muziekje zit. Dat blijft echt de hele dag in je kop zeuren.

Terug naar de gekwetsten. Monsieur Cannibale bestaat uit grote rode en blauwe kookpotten – daar moet je dan in gaan zitten – op roterende schuiven rond een enorme kanibaal in het midden. Alsof de Afrikaanse medemens niet wijzer was: van blanken koken krijgen je ziektes, en de smaak is bovendien echt beneden de maat.

In Carnaval wordt je gedwongen om vijf minuten in een karretje te zitten die je langs karikaturale versies van verschillende landen stuurt. Alle Duitsers drinken bier (waar!), alle Nederlanders lopen op klompen (altijd!), elke Japanner bekijkt de wereld vanachter zijn fototoestel (niet waar, want tablet), en in Afrika wonen alleen negertjes-met-botjes-door-de-neus, die bang zijn voor een enorme aap (niet waar, Afrikanen zijn niet bang voor apen).

Later deze week werd bekend dat andere actiegroepen zich bij SOS aansluiten. De actiegroep Proud To Be Fat beschuldigt de Efteling van stereotypering van obesitaspatiënten. Dankzij Holle-Bolle-Gijs denken alle Nederlandse kinderen dat dikke mensen dik worden van teveel eten naar binnen proppen. Quod non, dik-zijn is een ziekte.

Daarnaast heeft de Turkse regering de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen. De regering Erdogan is beledigd over de racistische karikatuur van een Turkse bazaar in de Fata Morgana-attractie. ‘In Turkije houden we onze vrouwen zo veel mogelijk binnen,’ aldus de toelichting.

En als laatste tekende de Bond van Nabestaanden van Mijnslachtoffers in Limburg protest aan tegen de gloednieuwe achtbaan Baron 1898. Volgens de BNMiL probeert de Efteling het leed dat de mijnwerkers in het verleden is aangedaan, te verkopen als plat vermaak. ‘In de attractie overleef je de val, maar in een echte mijn ben je dan echt wel door hood,’ aldus een woordvoerder tegenover de pers.

Lieve Efteling, mag ik nog eens komen? Ik heb zin in een kookpotritje.

Bron: BN/de Stem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s