‘Openlijke steun voor Civitas Christiana levert je een stevig gesprek met de bisschop op’


De ultraconservatieve stichting Civitas Christiana beroept zich op de Rooms-Katholieke leer. Vertegenwoordigen zij ook een stroming in katholiek Nederland? Het lijkt er niet op, aldus Trouw van vandaag. Dat is ook mijn inschatting, zo vertelde ik de krant.

Hun achterban zal bestaan uit conservatieve katholieken, maar ze hebben ook aantrekkingskracht op aanhangers van clubs als Forum voor Democratie en de Blauwe Tijger, een uitgeverij annex youtubekanaal met eveneens een katholiek profiel. Terwijl de katholieke leer toch echt zwijgt over roetveegpieten.

Het zijn vaak dezelfde katholieken, waaronder enkele priesters, die op al die plekken opduiken. Daardoor lijken het er al gauw meer dan het er in werkelijkheid zijn. Veel zullen Civitas Christiana niet snel openlijk steunen. Elke geestelijke met een beetje realiteitsbesef weet wel beter. Waarschijnlijk levert dat je een stevig gesprek met de bisschop op.

Het gaat om een kleine, maar luidruchtige groep. Ze hebben veel geld, waarschijnlijk uit het buitenland, en mediatechnisch knappe campagnes. Hun succes, bijvoorbeeld rond het kinderboekenweekgeschenk, staat niet in verhouding tot de grootte van hun achterban.

Bron: Trouw

Advertentie