Kamala Khan: religie & superhelden


Na protestantse, katholieke en joodse superhelden is nu de eerste moslima Marvel-superheld een feit. Heeft de combinatie van religie en superhelden echt inhoudelijke relevantie? Zo vroeg het Nederlands Dagblad mij naar aanleiding van de serie Ms. Marvel, dat het oorsprongsverhaal vertelt van de eerste islamitische superheld uit het Marvel-universum. Een paar quotes uit mijn antwoorden:

‘Hoe zichtbaar religie bij superhelden is, verschilt sterk. Ook al neemt de ontkerkelijking toe, we zijn als samenleving wel degelijk ‘cultureel christelijk’. Die christelijke erfenis is diep ingebakken in onze cultuur en zien we terug in de verhalen die we elkaar vertellen.’

Er zijn overigens meerdere niveaus waarop religie in een superheldenepos een rol kan spelen. (1) Een personage dat zich identificeert met een bepaalde religie. “Ik ben een moslim.” (2) Een personage dat zich ook religieus gedraagt, religieuze teksten citeert of verwijst naar de verhalen uit een bepaalde religieuze traditie. “Zoals geschreven staat: Wie zonder zonden is, werpe de eerste steen.” (3) Een personage wordt uitgedaagd om deze praxis/teksten ook uit te leggen als religieus, waardoor ’t ook voor de niet-ingewijde kijker helder wordt. “Waarom bidt jij?” (4) De religieuze identiteit van het personage speelt in het gehele verhaal een dominante rol. Daredevil is een goed voorbeeld van deze laatste categorie religieuze superheld.

Bron: Nederlands Dagblad

Advertentie