Was het loslaten coronamaatregelen goed?


‘Ja,’ zo luidde mijn antwoord op de vraag of het goed was om de coronamaatregelen tegelijk los te laten, een vraag van het Katholiek Nieuwsblad.

Het was een uitstekend idee om de maatregelen los te laten. Ze hebben voor veel te grote financiële, mentale, economische en emotionele schade gezorgd bij een te groot deel van de bevolking. Ik heb van veel grootouders gehoord dat ze weliswaar niet zijn gestorven aan corona, maar wel twee jaar hun kleinkinderen niet gezien hebben. Moeten we dat dan nog een keer doen?

Ik blijf er op hameren dat de coronacrisis ook vooral een gezonheidszorgcrisis was: te lang bezuinigd op essentiële zorg.

Mensen kunnen zich over een ding tegelijk zorgen maken. Dan is het corona, Oekraïne, inflatie of de sms’jes van Rutte. De coronacrisis is inmiddels een langspeelplaat met een barst erin. Als die iets heeft laten zien, is het dat de bevolking er zelf voor koos: wéér maakten we de VVD, die structureel op zorg en IC-bedden heeft bezuinigd, de grootste. Willen we voorbereid zijn op een volgende coronacrisis, dan moet er serieus werk gemaakt worden van de zorg.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Photo by Adam Nieścioruk on Unsplash