Het Katholiek Nieuwsblad vroeg mij deze week of het wel passend is om Pasen te vieren nu de wereld in brand staat? Ja, natuurlijk! Nu meer dan ooit. Hierbij mijn reactie:

De stelling suggereert dat je niet uitbundig Pasen zou kunnen vieren vanwege Oekraïne. Maar hoezo? Wat heeft dat met elkaar te maken? Pasen is het feest van hoop. Christenen zijn daarin heel dwarse denkers. Om ons heen zien we dat de wereld aan haar eigen stompzinnigheid ten onder gaat en dat de dood onvermijdelijk is. Desondanks koesteren we hoop, zelfs tegen ‘beter’ weten in, op een leven waarin de dood is overwonnen.

Juist omdat het oorlog is, juist omdat we crisis hebben en er inflatie is, juist omdat er mensen onder gruwelijke omstandigheden leven en sterven: juist daarom moeten we des te uitbundiger Pasen vieren. Juist dit jaar zouden we het nog grootser moeten vieren, grootser dan ooit. Dat de helft van de Nederlanders de religieuze betekenis van Pasen vergeten is, doet niet ter zake.

Met Pasen klinkt niet voor niets dat we moeten jubelen en zingen in deze nacht, omdat Christus de ketenen der dood heeft verbroken. Zoals gewoonlijk zullen de meeste Nederlanders met Pasen in verwarring zijn en zich niet kunnen herinneren waar ze heen moeten. Dus gaan ze naar de meubelboulevard in plaats van naar de kerk. Ze bedoelen het goed, maar ze hebben een klein duwtje in de goede richting nodig.

Bron: Katholiek Nieuwsblad