Chocolade-eitjes eten is al jaren vaste prik tijdens Pasen. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Aldus vroeg Kassa mij. Graag gedaan natuurlijk!

We versieren, verstoppen en eten eieren met Pasen vanwege twee redenen. Allereerst staan eieren symbool voor de lente en de natuur die uit haar schulp kruipt. Er komen weer blaadjes aan de bomen en dieren beginnen zich voort te planten. Oftewel, uit iets doods komt iets levends voort. Daarnaast symboliseren eieren in de context van Pasen ook de verrijzenis van Jezus Christus. Twee dagen na zijn kruisiging staat een levende Jezus op uit zijn dode, stenen graf. Net als een levend kuiken dat uit een dode eierschaal komt.

En dan die chocola-eieren? Eieren zijn nogal breekbaar en gaan snel over datum, zeker als je ze gekookt hebt. Het is dus simpelweg praktischer. Daarnaast is Pasen een feest en daarbij horen luxeproducten. Eieren zijn meer functioneel, terwijl chocola werd (en wordt) gezien als luxeproduct.

Bron: Kassa (BNN/VARA)