Toegangseisen hoger onderwijs loslaten


Vanwege corona-achterstanden moeten we de toegangseisen voor het hoger onderwijs loslaten. Dat was de stelling van het Katholiek Nieuwsblad deze week. Ik ben daar namelijk niet voor. Ondanks onderwijsvernieuwingen merken we op de universiteit al langer dat de kwaliteit van studenten met een vwo-diploma niet per se omhooggaat, vooral rond zaken als tekstanalyse en zelfstandigheid. Daarnaast merk je duidelijk de ‘druk naar boven’: dat mensen heel graag naar de universiteit willen, omdat ze denken dat ze anders niet geslaagd zijn in het leven.

Ik denk dat je studenten niet helpt door toegangseisen te verlagen. Middelbare scholieren die in coronatijd examen deden, hebben al een ‘coronadiploma’ met minder eisen. Worden ze dan vervolgens ook nog toegelaten met een vijf, terwijl de opleiding verwacht dat je minimaal een zes haalt? We willen toch voorkomen dat universiteiten als gevolg hiervan ook het niveau van hun colleges naar beneden moeten bijstellen. Ook in de maatschappij worden eisen niet zomaar naar beneden bijgesteld.

Vooropgesteld: niet iedereen kan naar de universiteit of het hbo. Dat was pre-corona ook al zo en dat is niet slecht of verkeerd. Dat is het leven. Ik denk dat je een aantal studenten er op lange termijn geen plezier mee doet door ze ‘naar boven te duwen’, zeker niet als iemand dan ook nog veel bijles moet krijgen. Is dat kwaliteit van leven? Er zijn meer dingen interessant en waardevol dan alleen studeren. Bovendien gaat er ongelijkheid optreden: alleen rijke ouders kunnen bijlessen betalen.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Advertentie