Westerse bedrijven trekken zich terug uit Rusland, Russische producten worden geboycot, Russische artiesten gecanceld. ‘We’ moeten toch onze banden met Rusland doorsnijden nu Poetin zijn goddelijke gang lijkt te gaan op Oekraïens grondgebied? In het Katholiek Nieuwsblad van deze week ging ik de discussie aan.

“Als we daarmee doelen op de banden met het politiek systeem, gepersonifieerd door Poetin, zeg ik ja. De gemiddelde Rus wil geen oorlog met Oekraïne. Ik heb gehoord van soldaten die aankomen in Oekraïne en niet willen vechten. Met de banden doorsnijden bedoelen we natuurlijk ook niet de banden met de Russische componisten, schrijvers, gemeenschap en eigenlijk ook niet die met de sporters. Die kunnen er niets aan doen.”

“Het probleem met sancties is dit: je probeert de dictator en zijn entourage te raken. Maar bijna alle middelen die we daarvoor tot onze beschikking hebben, treffen niet alleen de dictator, maar ook de bevolking, die het toch al niet fijn heeft. Je kunt Rusland dan afsluiten van zo’n Swift-systeem. Zeker is dat je daarmee de gemiddelde armoedige Russische gepensioneerde treft, die zo een derde van zijn pensioentegoed in rook ziet opgaan.”

Bron: Katholiek Nieuwsblad