Tango dansen in de kerk


Soms heb je als artiest een goede dag. En vandaag was het voor niet minder dan twee artiesten een hele goede dag. De Spaanse rapper C. Tangana en de Argentijnse zangeres Nathy Peluso ontkurkten vandaag ongetwijfeld de champagne. Meer dan 3 miljoen keer was hun clip ‘Ateo’ al bekeken ten tijde van het schrijven van deze column. En als u ‘m leest, zal de teller nog wel veel hoger staan. En dankzij deze column zullen een aantal van u ongetwijfeld ook naar YouTube snellen om te zien wat de heisa allemaal is.

En heisa is er zeker. De aartsbisschop van Toledo heeft een persverklaring doen uitgaan, waarin hij zegt ‘enorm veel spijt’ te hebben van wat er gebeurt is. En dat heeft vast en zeker nog meer mensen naar de YouTube-clip gedreven. Als bisschoppen ergens heel veel spijt van hebben, gaat het vast om een geheime liefdesrelatie met de auteur van erotisch-satanistische literatuur, of misschien wel om een exemplaar dat zelf pornografische opnames maakt van twijfelachtige kwaliteit.

Seks

Ja, seks en rooms-katholicisme: het is altijd spannend en fascinerend. Het geheven vingertje van de roomsche kerk inzake seks en zeden maakt haar en haar bedienaren natuurlijk extra kwetsbaar voor tegenvallende resultaten binnen de eigen organisatie. Wat is er dan nu weer aan de hand? Eigenlijk niet echt veel, maar toch ook weer een hoop, zoals ’t meestal gaat met dit soort sappige relletjes. Voornoemde rapper en zangeres hadden aan de plebaan van de kathedraal van Toledo gevraagd of ze er misschien een leuk videoclipje mochten opnemen. Dat mocht kennelijk – de plebaan is stoer genoeg dat nu niet te gaan lopen ontkennen – en zo geschiede.

Laatste Oordeel

Het resultaat is navenant. We zien Tangana en Nathy in een sensuele tango verstrengeld, zoals alleen mensen met Spaans bloed in de aderen dansen kunnen. Wie zien nieuwsgierige priesters en acolieten naar het stelletje kijken dat duidelijk verliefd is en in elkaar opgaat. Ze zingt over het feit dat ze ooit misschien een atheïst was (ateo is Spaans voor ‘atheïst’), maar nu op slag bekeerd door het ‘wonder uit de hemel’, die ze natuurlijk in de ogen van haar vriendje heeft gevonden. Tijdens de dans trekt Tangana af en toe kinky aan Nathy’s haar, een beeld dat direct opgevolgd wordt door een shot van een schilderij in de kathedraal waarop het Laatste Oordeel te zien is. Een baardig demoontje trekt aan het haar van een vrouw, terwijl eronder een ingekort Latijns citaat te zien is: Iustitiae cultus silentium. Het komt uit Jesaja 32,17: “Dan zal de gerechtigheid vrede stichten / Ze brengt rust en vertrouwen voor altijd.”

Oproer

De rest van de clip vertoont beelden die nu werkelijkheid geworden is. Alsof Tangana en Nathy wisten wat hun actie zou uitrichten. We zien boze kerkmensen tegen de plebaan van de kathedraal (niet de echte) protesteren. We zien woedende mensen met fakkels en hooivorken te hoop lopen. We zien talkshowgasten die over de kwestie debatteren en bioscoopbezoekers die met elkaar op de vuist gaan. We zien mensen walgen van het cllipje, maar ook een jonge zuster die heel blij wordt van zoveel minnenspel. We zien de danseres uiteindelijk ook naakt staan voor talloze mobieltjes die haar naaktheid gretig opslokken, terwijl ze het afgehakte hoofd van de rapper vasthoudt. Beiden zijn symbolisch: zijn hoofd moet eraf en zij staat naakt tegenover haar kritieken. Het ontbreekt aan een kalende columnist-met-baardje die zuchtend en hoofdschuddend zijn column tikt.

Naaktheid

De plebaan van de kathedraal blijft bij zijn toestemming, begrijpt het verdriet die het sommige gelovigen kan hebben gedaan. Maar hij zegt ook dat de clip mensen zou kunnen terugbrengen die zijn weggedreven bij de kerk. En even krijg ik een visioen, een visioen waarin mensen – mannen en vrouwen – naakt voor God durven dansen. Naakt als David door de Ark, die naar Jeruzalem gebracht werd. Naakt als de verrezen Christus. Zonder schaamte, zonder verkettering, zonder preutsheid. Ik zou er voor naar de kerk gaan, als ik er niet al elke zondag zou zitten. En morgen, want dan is het zondag, zal ik tijdens de net iets te lange preek denken aan Tangana en zijn Nathy. En even zal ik intens gelukkig zijn.

Bron: Mediakathedraal