Rutte’s geloofwaardigheid is onderdeel formatie


In het Katholiek Nieuwsblad discussieerde ik met Eric Holterhues over de vraag of de geloofwaardigheid van Rutte onderdeel van de formatie behoort te zijn. Ik vond van wel. Elke regering waarin Rutte een rol speelt is bij voorbaat ongeloofwaardig. Wat we moeten doen, is wat voor elke politicus onmogelijk is: een rechte rug houden. Kijk, dat de VVD Rutte niet kan laten vallen, dat snap ik. Ze zijn met hem de verkiezingen ingegaan. De andere partijen daarentegen kunnen allemaal rustig, zakelijk aangeven: wij gaan niet in een kabinet zitten met Rutte.

Een regering zonder de VVD is onhaalbaar. Maar die man moet weg. Het is dan ook essentieel om het hierover te hebben tijdens de formatie. In theorie zou het niet over de poppetjes moeten gaan, maar de praktijk is anders. Dat is logisch, want dé politiek bestaat niet. Het is een optelsom van individuen. Voor de regering geldt dat ook. Daarom is de geloofwaardigheid zo belangrijk.

We kunnen aan de slag zonder Rutte. Als geen van de partijen zich zou laten bedwelmen door de geur van pluche, zou het mogelijk zijn om Rutte IV te voorkomen. Helaas laten te veel lieden zich inpalmen door zijn beloftes: ‘Als jij me steunt word je minister van
Defensie of burgemeester.’ Dat stinkt. Helaas is het electoraal geheugen van de meeste mensen ook niet erg goed. Bij de volgende verkiezingen stemmen ze gewoon weer VVD.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Advertentie