Staphorst sloopt uitzonderingspositie kerken


Update 5-10-20. Vandaag werd duidelijk dat ik gelijk had: kerken gaan terug naar 30 man, zonder zang, dankzij ‘Staphorts’.

Het is het gesprek van de dag, de opening van zowel het NOS-journaal van 20.00 uur als Zondag met Lubach. De Hersteld Hervormde Gemeente te Staphorst stelt de drie zondagsdiensten in de Dorpskerk open tot 600 mensen. Voor Arjen Lubach dé gouden kans voor enkele half flauwe grappen over gelovigen. Voor enkele oppositiepartijen is het vooral een uitgelezen kans om politiek flink te scoren met woorden als “totaal niet uit te leggen” (Marijnissen), “gelijke monniken, gelijke kappen” (Wilders) en “onverantwoord” (PvdA).

Grapperhaus moet van de bezorgde politici met de kerk in kwestie gaan praten. Aan de horizon blinkt een einde van de kerkelijke uitzonderingspositie, zoals die tijdens de persconferentie van vorige week maandag werd afgekondigd door minister-president Mark Rutte. Waar alles en iedereen zich aan het maximale aantal van 30 personen per bijeenkomst moet houden – feestjes, cafés, theaters, voetbalstadions – mogen kerken onbeperkt mensen binnen laten, zolang ze de veiligheid der gelovigen kunnen garanderen.

Tot de Here gaan…

Wat de zaak publicitair niet beter op maakt, is dat de enkele Staphorster, die wel voor de camera heeft gereageerd, net niet de goede woorden kiest: “Als wij met onze angsten tot de Here Jezus mogen gaan, de zoon van God, dan hoeven we daar ten diepste niet bang voor te zijn”. En ik geef toe, deze vriendelijke jongeman in pak maakt het het journaille wel heel makkelijk om gelovigen in het algemeen – wie weet het (mijlengrote) verschil tussen de HHG en de RKK? – weg te zetten als wereldvreemde exoten die elk contact met de rest van de wereld kwijt zijn geraakt.

Nee, dan het bisdom Haarlem-Amsterdam dat al veel eerder adviseerde om mondkapjes tijdens de liturgische vieringen te dragen. Of de Oud-Katholieke Kerk dat simpelweg mondkapjes verplicht stelt. “Wij zijn echter van mening dat onafhankelijk van het wel of niet definiëren van kerken als publieke binnenruimtes door de overheid, we in de geest van deze maatregelen hierbij aan moeten sluiten,” schrijft deze kerk op haar website. Hoeft niet van Den Haag, maar geeft wel een heldere boodschap: wij nemen onze verantwoordelijkheid serieus in deze coronatijden. Het gaat namelijk nu helemaal niet meer over (grond)rechten, maar om beeldvorming en publieke sympathie. Die sympathie zijn de kerken in rap tempo aan het verliezen doordat de Hersteld Hervormde Gemeente te Staphorst zich zo nodig religieus op de borst moest roffelen.

Grondwet

Daar komt de (aanstaande) coronawet nog bij. “Als de meerderheid van de Tweede Kamer een amendement indient met de strekking dat de minister ook paal en perk kan stellen aan groepsgrootte in gebedshuizen, dan zou dat kunnen,” zegt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans in gesprek met Nieuwsuur. “In dat geval is het namelijk niet nodig om de grondwet te wijzigen. Want daar ligt het recht op geloofsbelijdenis in vastgelegd”.

Medialogica schrijft dwingend voor dat wie in de publieke beeldvorming onderop ligt ook het publieke debat verliest. Het zou mij niet verbazen dat wij als gelovigen binnenkort terug moeten naar 30 kerkgangers per viering, simpel en alleen omdat een megakerk in Staphorst zich niet kon beheersen. Of liever gezegd, een megakerk die niet begrijpt hoe media en publieke beeldvorming werken. En daarvoor moet niet alleen de plaatselijke gemeente bloeden, maar alle kerkgemeenschappen in Nederland.

Ik snap dat zij daar niet bang voor zijn, maar ik wel. Heel bang.

Bron: Mediakathedraal