Het zal aan mij liggen en aan mijn karakter, maar toen ik de kop op NOS.nl las deze ochtend, dacht ik toch echt te lezen: ‘Debat over Prinsjesdag in teken van Corona en champagne’. En dan moet u even weten dat Corona, althans voor mij, in eerste instantie verwijst naar het gelijknamige Tequila flavoured beer. Mijn associatie was dan ook gelijk: de dames en heren in Den Haag trekken de fles open. Maar waarom dan? Misschien vanwege de start van het verkiezingsseizoen. Ik kan het me ook wel voorstellen: na vier jaar heb je wel weer zin in een nieuw feest van de democratie.

Ik vond het maar een armzalige vertoning op de derde dinsdag van september. Had de burgemeester nog zo gezegd ‘kom niet naar de rijtoer, want er is helemaal geen rijtoer’, staat er alsnog een kudde uitgezakte Oranjefans achter de dranghekken. Gevraagd of ze niet wisten dat ze eigenlijk niet hadden mogen komen, zegt een man-met-een-gekke-bril: ‘Ja natuurlijk wisten we dat wel, maar we staan er toch!’ Het lijkt dat deze man zich bedient van een nieuwe redenatie binnen de vaderlandse politiek: ik ben niet betrapt, dus ik heb niets fout gedaan. Deze tactiek staat ook bekend als ‘een Grappenhuisje doen’.

En het ergste is: die twee komen samen in het feest van de democratie. Dezelfde man-met-bril die willens en wetens een verbod overtreedt om een rijtoer te zien, die niet kwam, mag dadelijk een hokje rood kleuren. En met hem de tienduizenden en honderdduizenden die de VVD nog niet van het FvD kunnen onderscheiden. En zeg nu niet dat het zo’n vaart niet zal lopen in ons mooie kikkerlandje met zijn anderhalvemeter, zijn coronateststraten en eredienstmijding: dat dachten de Amerikanen met Trump ook. En het is alleen de slechte aanpak van de coronacrisis in Amerika die wellicht kans maakt Trumps tweede termijn te torpederen.

Ik weet het, ook ik leef in een bubbel. Ik ben een witte cisgender heteroseksuele man met baard van +40 met een universitaire opleiding en carrière. Ik sta in elke maatschappelijke discussie op -5 punten. Ik weet het. En God zij dank hebben we een systeem bedacht waarin jij en ik niet op basis van onze eigen privileges kunnen beslissen over wie wel of niet geschikt genoeg is om te kiezen en gekozen te worden. Gelukkig, want als Baudet minister-president is, kan niemand mij verbieden om ook gewoon te gaan stemmen.

Maar niettemin ben ik soms een beetje bevreesd. Illegale rijtoerkijkers kiezen regelomzeilende politici. En in de tussentijd kijk ik naar de andere berichten op NOS.nl: over de migranten op Lesbos, die in opperste wanhoop hun gevangenkamp in brand staken, over het geschonden wapenembargo in Libië, waar mensen elkaar bevechten over het bezit van één of twee zandkorrels, over Corona onder studenten die gedwongen worden tot een digitaal nomadenbestaan, over het ‘spookvliegveld’ Lelystad Airport dat tot nu toe al 214 miljoen heeft verslonden, en over Egan Bernal, die wielrenner van Team Ineos die in de Tour compleet door het ijs zakte. Ik weet, wat is de Tour vergeleken met Lesbos, een kleine bijzaak. Maar van alle kleine bijzaken is de Tour toch wel de belangrijkste.

Corona en champagne. Ik las ’t verkeerd, ik zie ’t verkeerd. Laat de kurken nog maar even op de fles.

Foto: www.freeimages.com
Bron: NPOradio1.nl