Hoewel in ons land nog maar weinig mensen vasten tussen Aswoensdag en Pasen, lijkt vasten op andere – willekeurige – momenten aan terrein te winnen. En dat heeft positieve effecten voor het lichaam. Aldus NU.nl. Aan mij de eer e.e.a. toe te lichten.

Van oudsher is de vastentijd een periode waarin katholieken zich focussen op minder materiële zaken en het innerlijke. “Tijdens carnaval gaan ze nog een laatste keer goed feesten en de voorraden opdrinken”, vertelt Frank Bosman, cultuurtheoloog aan de Universiteit van Tilburg. “Daarna volgen veertig dagen sober leven; zonder vlees, alcohol en snoep.”

Kinderen kregen vroeger een vastentrommeltje, waarin ze snoepjes die ze in die periode kregen konden bewaren. Bosman: “Als je strenge ouders had, mocht je er met Pasen pas uit eten. Van minder strenge ouders mocht het trommeltje op zondag open, op die dag werd er namelijk niet gevast.”

Bosman vermoedt dat er in ons land niet veel mensen meer zijn die de vastentijd in acht nemen. “Vasten en detoxen op andere momenten doen we daarentegen steeds vaker”, aldus Bosman. “Een maand geen alcohol, minder vlees eten, niet snoepen.”

Bron: NU.nl