Enerzijds bereiken ons de berichten dat voedselprijzen omhoog zijn gegaan, terwijl het tegenvalt met de loonstijging. Dat betekent dat mensen minder te consumeren hebben. Anderzijds vinden we het belangrijk dat mensen gezond eten. Dan moeten groenten en fruit niet duurder zijn dan ongezonde troep. Als ongezond eten goedkoper is dan gezond eten, kopen mensen dat weer. Dat wil je niet. Zo reageerde ik deze week in het Katholiek Nieuwsblad over het plan om duurzaam geproduceerd voedsel duurder te maken zodat de sector zich beter kan ontwikkelen.

Bron: FreeImages

Je kunt ook aan een vet- of suikertaks denken. Dan maak je ongezond eten duurder. Ik zie het niet gebeuren, maar het is een optie. Een tweede optie is dus om de consument, die al te maken heeft met belastingverhogingen, ervoor op te laten draaien. Dat is niet handig. Een derde optie is om duurzame landbouw te subsidiëren uit publieke middelen. Het is een wicked problem. Als je aan de ene kant trekt, loopt het aan de andere kant. Ik zie niet direct een kortetermijnoplossing voor duurzame landbouw.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Advertenties