Het was ’t openingsnieuws op zowel de app van de NOS als van NU.nl: Yolanthe en Wesley zijn uit elkaar. Acht jaar heeft het huwelijk mogen duren tussen een van Neerlands bekendste voetballers en zijn rooms-katholieke sterpresentatrice. Het is niet duidelijk of de twee voor de wet gaan scheiden, maar ze leven in ieder geval niet meer samen, aldus hun manager. Over een ontbinding van het kerkelijk huwelijk hoeven de twee überhaupt niet te peinzen – de r.k.-kerk erkent immers geen scheidingen – en Wes was speciaal voor Yo katholiek geworden.

De twee hebben nog niet gereageerd op het nieuws, al was het maar dat Yo in Thailand zit voor tv-opnames en Wesley in Qatar. Wes zei op Instagram alleen ‘Ik heb het verknald’. Het management van de twee sterren heeft de media expliciet gevraagd de privacy van het stel te willen respecteren: het paar houdt van ook een pers- en mediastop. En ik vind dat heel begrijpelijk, maar op een bepaalde manier ook vreemd. De twee hebben een succesvolle carrière in de spotlights weten te creëren, mede dankzij de gretige media die elke lach of kus van het stel vastlegde voor een uitzinnig publiek van fans.

Wes en Yo konden niet zonder de media: zij maakten het stel wereldberoemd in Nederland. De vaderlandse pers hielpen Wes en Yo graag op het podium: zij belegden hun dikke boterham door elke scheet van de twee uit te zenden. Maar nu Wes en Yo niet stralen en lachen en even geen succes hebben in het leven, dan ineens willen ze alle persaandacht van zich afweren. De media zijn welkom alleen in goede tijden, maar niet in slechte tijden. En het stel wil graag aan de knoppen zitten, en de media laten zich dat kennelijk braaf gezeggen.

En natuurlijk snap ik heel goed dat je de ellende van een scheiding niet nog eens uitgebreid op RTL Boulevard of Hart van Nederland wil terug zien. Twee mensen hebben het samen niet gehaald, genoeg reden voor verdriet. Bovendien zijn er twee kinderen in het spel, één van Wesley uit zijn eerdere relatie, en één van het stel samen. Ook die kinderen, vooral die twee kinderen hebben levenslang: zij moeten leren leven met de wetenschap dat de twee voor hen meest belangrijke mensen nooit meer in één huis zullen wonen. Natuurlijk, ik snap de mediastop van het echtpaar wel.

Maar het klopt niet. De symbiose tussen BN-ers en de Nederlandse media lijkt op het sluiten van een pact met de duivel, met Mephisto die je alles belooft wat je hebben wilt in ruil voor je onsterfelijke ziel. En ja, aanvankelijk krijg je alles wat je wilt – de duivel houdt woord – maar op het moment dat jou ’t het slechtst uitkomt, rammelt Mephisto aan de deur om je ziel op te eisen terwijl hij het contract voor je neus bengelt. Wes en Yo zijn zo’n Mephistocontract aangegaan, hoewel niemand ooit ergens een handtekening onder heeft gezet.

Maar niettemin is het een contract waarin Wes en Yo beloven om zich overal en altijd door de media te laten verslaan in ruil voor beroemdheid, geld en aanzien. En lang gaat dat uitstekend, tot tevredenheid van beide partijen. Tot de ellende in iemands leven toeslaat en de mediaduivel met zijn onzichtbaar contract zwaait. Nee, Wes en Yo, we zagen jullie triomfen, nu willen we ook je verlies en ondergang vastleggen.

We houden van winnaars, maar nog veel meer van verliezers. En als we ergens nog meer van houden is het van winnaars die verliezers worden. Elke kop die boven het Nederlandse maaiveld uitsteekt, zullen we eens afhakken. Die Mephisto met zijn contract, dat zijn wij. Tijd voor een grondig zelfexorcisme.

Bron: NPOradio1.nl