“De mens is ongeneeslijk religieus.” Yup, ik mocht ’t weer eens uitleggen, nu in het omroepblad van Max. Ik legde uit dat mensen een ingebakken drang hebben om antwoord te vinden op de grote, existentiële vragen des levens:

Wie ben ik, waarom besta ik? Zit er een plan achter mijn leven, verdwijn ik straks net zo makkelijk weer als een soort stofvlek? Ook al keren mensen de kerk de rug toe, dan nog houden dit soort vragen ons bezig.

Alleen hebben mensen in toenemende mate geen zin meer om zich te identificeren met de traditionele kerkelijke instituten en de bijbehorende taal, zo legde ik uit.

Begrippen als hemel, Jezus of God vinden mensen dan te vaag. Vaak komt er dan geen andere begrippenapparaat voor in de plaats. Dan lijkt het misschien alsof ze er niet mee bezig zijn. Maar tegelijkertijd laven diezelfde mensen zich aan films, comics en games waar het voortdurend over grote levensvragen gaat. Superheld Batman vraagt zich steeds af of hij zijn lot kan veranderen. En collega Spiderman is voortdurend bezig met de vraag ‘wie ben ik?’

Je ziet overal nieuwe rituelen opduiken.

Op Bevrijdingsdag en met de Nationale Dodenherdenking wordt mijn Dominicanenkerk in Zwolle opengesteld. Mensen kunnen dan een kaarsje aansteken. Daar komen duizenden mensen op af. En echt niet alleen mensen met een kerklidmaatschap.

Maar er zit wel een dubbel kantje aan de ontkerkelijking.

Al die mensen die nu mopperen op de nadelen van de ontkerkelijking, dat die leidt tot minder gemeenschapszin, aantasting van normen en waarden. Ja, dan had je de kerk maar niet moeten verlaten om juist van binnenuit te helpen de boel te veranderen. Dat doe ik ook.

Bron: Omroep Max

Advertenties