De stelling in het Katholiek Nieuwsblad luidde deze week: ‘De opmars van de designerbabyhouden we niet tegen’. Helaas was ik het met deze stelling eens. De Chinese wetenschapper, He Jiankui, brak al alle ethische codes in zijn poging een het DNA van een baby te verbeteren door middel van genetische manipulatie. Als zo’n technische ontwikkelinggeslaagd is, gaan andere mensen hetzelfde doen.

Dat is een soort wetmatigheid, of het nu gaat om moorden,stelen, het maken van een atoombom of gevechtsdrones. Technische ontwikkelingen laten zich niet tegenhouden en als iets kan, zal het gebeuren.Iedereen die hier vanuit ethisch gebied naar kijkt,stemt dat een beetje droevig. Omdat het lijkt alsof je er niets meer aan kunt doen en het een voldongen feit is.

We zijn het er allemaal over eens dat hier een grens overschreden is. In het verleden hebben we deze discussie ook gehad over de prenatale screening van embryo’s. Deze screening werd gebruikt om erfelijke aandoeningen te voorkomen. Daar is iedereen voor.De volgende stap was het opsporen van kinderen met het Syndroom van Down, zodat ze vroegtijdig geëlimineerd kunnen worden.

Met deze genetische kniptechniek, Crispr-Cas, werkt het net zo. Het begint met het resistent worden van een baby die nog geboren moet worden tegen het hiv-virus. Binnen de kortste tijd kun je als ouders het geslacht van je kind, de kleur haar of de kleur ogen gaan bepalen. Dan worden het kinderen op bestelling; een soort bouwpakketjes die je kunt afhalen. Mensen zeggen vaak tegen mij dat je dat hellend vlak-argument niet mag gebruiken; dat is een drogreden. Maar het vervelende is dat als ik naar veel ethische discussies kijk, het wel zo werkt.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Advertenties