Dertien mensen die twee homo’s hadden uitgelokt via de dating-app Grindr, zijn vorige week veroordeeld tot taak- en celstraffen. Maar hoewel ze hun slachtoffers uitscholden voor flikker en kankerhomo, speelde homohaat volgens de rechter geen rol. Homo-emancipatie-organisaties spreken schande van de rechterlijke beslissing: de rechter had rekening moeten houden met het homofobe karakter van de woorden ‘flikker’ en vooral ‘kankerhomo’.

Nu heb ik geen protest gehoord van de KWF Kankerbestrijding dat de scheldwoorden ook heel pijnlijk zouden kunnen zijn voor kankerpatiënten, maar misschien speelt in deze zaak nadrukkelijk mee dat de dertien onverlaten twee medemensen uitscholden vanwege hun geaardheid, en niet vanwege een eventuele ziekte, die ze onder de leden zouden hebben. De interessante vraag is: wat betekent ’t als iemand wordt uitgescholden met het woord ‘homo’, eventueel aangevuld met creatieve voorvoegsels?

Tijdens het lezen van dit nieuws moest ik denken aan een oudere aflevering van het roemruchte South Park uit 2009. In de aflevering ‘The F Word’ wordt het fictieve Amerikaanse stadje South Park overvallen door een groep luidruchtige Harley Davidson-motorrijders. De motormuizen zijn zeer overtuigd van hun eigen coolness en geven daar uitdrukking aan door heel veel lawaai te maken, met hun motoren en met de mond.

Fags

Op een bepaald moment heeft een van de kinderen uit het dorp, Eric Cartman, er genoeg van. Hij loopt naar buiten en zegt: “Excuse me. Excuse me! Hey assholes! You guys know that everyone thinks you’re total fags, right? (…) You know, when people like you drive down the street with your unnecessarily loud motorcycles thinking you’re all cool. Everyone is actually laughing at you and calling you pathetic faggots. You do realize this, right?”

De gehele populatie van het stadje, zeker het politiek-correcte deel, is buiten zichzelf van woede over de homofobe scheldwoorden van Eric en zijn vriendjes. Het leidt tot een soort rechtszaak waarbij een rechter de scheldende jongetjes ondervraagt. Hij vraagt hen of de kinderen het acceptabel vinden om gay people uit te schelden voor fags.

Scheldwoorden betekenen niet altijd hoe ze klinken

Kyle, een van de jongens, reageert geagiteerd: “Natuurlijk niet. Je kan gay zijn zonder een fag te zijn.” De rechter vraagt door: “Ik ben zelf gay, denken jullie dat ik een fag ben?” De kinderen vragen of hij luidruchtig op zijn Harley door de straten rijdt en iedereen irriteert. Als de rechter dat ontkent, is de conclusie duidelijk: ‘Dan bent u geen fag.” En de rechter is overtuigd: ‘Dit klinkt mij ongelofelijk overtuigend.”

South Park legt hier de vinger op de ingewikkelde wond. Hoewel schelden over het algemeen weinig blijk geeft van een beschaafde en ontwikkelde persoonlijkheid, betekenen scheldwoorden niet altijd hoe ze klinken. Je kan iemand een ‘flikker’ noemen zonder dat je iets over diens seksuele oriëntatie zegt. Je kan iemand een ‘kankerkatholiek’ noemen, zonder te refereren aan diens religieuze affiliatie of medische gesteldheid. Hetzelfde geldt voor ‘jood’, ‘Marokkaan’ en ‘hoer’: het verwijst niet per se naar etnische afkomst of professie. Allemaal niet fraai, maar niet per se antisemitisme of homofobie.

Uitlokken, misleiden, schelden, schoppen, lastigvallen: dat alles dient hard en consequent door onze samenleving te worden aangepakt. Daarbij moet het niet uitmaken of iemand homo, jood of prostitué is. Vrouwe Justitia is blind, gelukkig maar. En gelukkig hebben we rechters in Nederland die dat niet vergeten zijn. Hoge straffen gaarne voor deze losers die medemensen uitschelden, maar niet omdat het homo’s zijn. Maar omdat het mensen zijn.

Bron: NPOradio1.nl