Ubisoft zette vorig jaar het iconische serie Assassin’s Creed helemaal opnieuw in de verf. Vooral de grootte van de game-map viel op: het Egypte van Cleopatra leek op ware schaal nagebouwd. Na de Egyptische beschaving is nu Griekenland aan de beurt.

Assassin’s Creed Odyssey speelt zich af in het midden van de Peloponnesische Oorlog (431 – 404 voor Christus). De Griekse stadstaten Athene en Sparta bevechten elkaar. Deze strijd is een soort Eerste Wereldoorlog op veel kleinere schaal: iedereen was bondgenoot met elkaar, maar zodra iemand het lont in het kruitvat stak, ontplofte de boel. In dit geval kwam Kerkyra (huidige Corfu) in opstand tegen haar moederstad Korinthe. Sparta steunt de opstand door Athene, de bondgenoot van Korinthe, de oorlog te verklaren. Boem. Ontploft.

Keuzes in Assassin’s Creed

In deze chaos van halve en hele bondgenoten kiest de speler zijn weg. Strijd je voor de geharde oorlogsmachine van de Spartanen of steun je de Atheners die een democratisch experiment begonnen zijn onder leiding van de historische Perikles? Je speelt als Alexios of Kassandra, beiden afstammelingen van de legendarische Spartaanse koning Leonidas I die met de Grieken ten onder ging tegen het Perzische leger in 480 voor Christus.

Spartaans

Het verhaal van Odyssey begint dramatisch: beide kinderen, Alexios en Kassandra, worden van de Apothetae-rots geworpen. Dit was een Spartaanse praktijk om van inferieure kinderen af te komen. In dit geval roept het Orakel van Delphi op tot deze moord: zonder dit offer kan Sparta niet overwinnen. Wonder boven wonder overleven de kinderen deze ramp. En de rest van de game ben je het hoe en waarom ervan aan het uitzoeken.

Natuurlijk ontdek je al snel het bestaan van een geheimzinnige cultus, de Cult of Kosmos, die in het geheim aan de politieke touwtjes van Athene en Sparta trekt. Het kost niet veel moeite in deze groep de voorgangers van de ‘Hidden Ones’ uit Origins of de Tempeliers uit de andere game-delen te herkennen.

Tijdens de zoektocht zullen gymnasiasten veel locaties direct herkennen: de Acropolis in Athene, de Tempel van Hermes in Arcadia, Hephaestus’ smidse op Andros. Ook bekende Griekse filosofen en schrijvers komen langs: Herodotos, Socrates en Anaxagoras. Je waant je af en toe in een Homerisch epos, en dat is bijzonder prettig.

Dialoog met vijanden

Deze game is weliswaar 18+ en niet voor vredelievende types, maar in principe kun je alle vijanden ook neerslaan en zelfs recruteren, in plaats van ze met getrokken zwaard afmaken. Nieuw in Assassin’s Creed Odyssey zijn dialoog-opties. Tijdens de gesprekken kun je diverse keren kiezen welk antwoord je geeft. Je antwoorden beïnvloeden niet alleen de loop van het gesprek, maar soms ook de uitkomst van één of meerdere opdrachten. Soms kun je kiezen of je een probleem oplost met geweld, of dat je je laat afkopen. Iemand met een flinke waarschuwing wegsturen kan natuurlijk ook. De naval battles uit Rogue, Black Flag en (een beetje) Origins zijn ook weer aanwezig.

Assassin’s Creed Odyssey is een goede game geworden, die enkele tekortkomingen uit Origins repareert. Maar tegelijkertijd begint de gameserie wel te leiden aan de Far Cry-ziekte: er zijn zo veel spelmechanismen die je in het oog moet houden – je bewapening upgraden, je schip verbeteren, cult-leden opsporen, huurmoordenaars van het lijf houden, minioorlogjes voeren, enzovoorts.

Onervaren spelers zullen het horen en zien zeker wel wat vergaan. Gelukkig besteedt Odyssey meer aandacht aan het metaverhaal van de serie dan Origins: de halfgodische Isu die verantwoordelijk zijn voor de schepping van de mensheid. En dat doet deze fan van het eerste uur erg veel plezier.

Bron: Nederlands Dagblad