Het Nederlands dagblad besteedt aandacht aan de CU-bundel over de sociale leer van de r.k.-kerk. Ik schreef een bijdrage over Dignitatis Humanae, over de godsdienstvrijheid. Het ND schreef daar weer het volgende over:

Prikkelend is de bijdrage van cultuursocioloog Frank Bosman. Hij zoomt in op de katholieke leer waarin de spanning tussen vrijheid en waarheid wordt besproken. Sinds het Tweede Vaticaans Concilie, halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw, is de godsdienstvrijheid steeds verder uitgediept. De katholieke visie onderscheidt zich van de vrijheid-blijheid-opstelling, waarbij de waarheid er niet meer toe doet. Ook onderscheidt ze zich van de exclusieve visie op godsdienstvrijheid, zoals die bij de SGP is te vinden. Een visie die de eigen godsdienst net iets meer vrijheid gunt dan aan bijvoorbeeld de moslims.

godsdienstvrijheid

Bosman maakt helder dat de katholieke visie een ‘inclusieve godsdienstvrijheid’ voor ogen heeft. Dat vloeit voort uit de gedachte dat de katholieken een ‘interreligieuze dialoog’ voorstaan en ‘alle mensen van goede wil’ wil betrekken. Bosman kapittelt de ChristenUnie die weliswaar staat voor volledige godsdienstvrijheid, maar als het over moslims gaat stilletjes meegaat in het ‘negatieve frame’. In het verkiezingsprogramma worden moslims alleen genoemd als het gaat om jihad, extremisme en terrorisme. Dat nodigt niet uit tot gesprek, stelt Bosman. Alleen op basis van een echte dialoog kun je samen bouwen aan een betere wereld. Pas dan kan de kritiek op moslims vruchtbaar werken, houdt Bosman zijn partij voor.

Bron: Nederlands Dagblad

Advertenties