Interviews & quotes

Fortnite: Leuk maar onchristelijk?


Het Reformatorisch Dagblad verdiepte zich in de populaire game Fortnite, zich afvragend of een dergelijke gewelddadige game, ook populair bij jongere gamers, niet te gewelddadig is. Ze checkten het bij Steven Middelkoop (programmamanager bij Yona en senior jeugdwerkadviseur bij de HHJO), die het spel kent van horen zeggen, en bij mij (ik heb het spel wel zelf gespeeld).

fortnite

Fortnite is populair omdat het gratis is, makkelijk te leren, maar een uitdaging om uit te spelen. Het is competitief en bovendien cartoonesk vormgegeven, waardoor het ook voor jongere gamers aantrekkelijk is.

(…)

Ik zou elke ouder van gamende kinderen willen adviseren om zelf de spellen te spelen die de kinderen ook doen. Als dat niet kan, kijk dan mee met andere gamers op youtube.com, dan zie je wat voor soort game het is. En ga altijd met je kinderen in gesprek, maar op een geïnteresseerde manier: Wat vind je er zo leuk aan? Wat leer je van deze games?

(…)

Ik begrijp de angst van ouders wel als het gaat om het spelen van gewelddadige games door kinderen. En ik begrijp dat die angst onder christelijke ouders bepaald niet minder, maar juist groter is, omdat het gewelddadige element haaks lijkt te staan op Jezus’ boodschap van liefde en vrede. Maar diverse onderzoeken laten zien dat er geen correlatie bestaat tussen het spelen van gewelddadige games enerzijds en geweld in het echte leven anderzijds, ondanks de suggesties in de media. Kinderen leren van games – óók de gewelddadige. Ze krijgen een betere oog-handcoördinatie, een groter probleemoplossend vermogen, en ze leren samenwerken en presteren onder tijdsdruk.

Geweld is daarnaast geen onbekend element in het Oude Testament: dat staat vol van gewelddadige teksten, vaak genoeg in opdracht van God of God staat er in ieder geval niet negatief tegenover. En ook het Nieuwe Testament, hoewel veel pacifistischer dan het Oude Testament, kent gewelddadige teksten. Mensen worden vervloekt, handelaren uit de tempel geranseld, om maar niet te spreken van de kruisiging en de verhalen uit de apocalyps over het einde der tijden.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Advertenties