Interviews & quotes

Als de hemel geen plek is, wat is het dan wel?


Cultuurtheoloog Frank Bosman liet in de Amsterdamse Westerkerk zien dat de hemel – die kunstenaars eeuwenlang heeft geïnspireerd – nog steeds manifest is in allerlei culturele uitingen. In de Amerikaanse tv-serie The Simpsons, met hun beelden van de protestantse en de katholieke hemel: in de serieuze protestantse variant spelen de mensen een potje croquet, in de vrolijke katholieke is eten en drinken niet aan te slepen. Bosman wees ook op een reclame van koffiemerk Nespresso, met een verkoper aan de hemelpoort en een God en hemelse gedaanten in verpletterend wit.

westerkerk

Voor Bosman zelf is de hemel ‘niet een plek, geen state of mind maar een relatie, waarin je je verbonden weet met wie je liefhebt. Zonder elkaar te herkennen is er geen relatie. Jij bent mijn hemel, ik ben jouw hemel’. Hij zei daar meteen bij dat dat niet kon worden afgedaan als individualisme of een postmoderne oprisping. “Nee, dit is diep doorleefde theologie.”

Bron: Trouw

Hemelhel-rd

De Tilburgse cultuurtheoloog Frank Bosman ziet veel voorstellingen over de hemel opduiken in videoclips en films. „De hemel lijkt een plek waar het altijd groot feest is, maar is ook een plek vol verveling.”

Bron: Reformatorisch Dagblad

Advertenties