‘God zal hen niet toestaan mij weg te nemen.’ Zo begint het verhaal van Far Cry 5 (2018), over een christelijke Doom’s Day-sekte in ruraal Amerika. Jouw opdracht: de vernietiging van deze extremisten en hun sekte Eden’s Gate. Overal zie je christelijke graffiti en tatoeages, Bijbelcitaten zijn in hout gekerfd. Sekteleider Joseph Seed lijdt duidelijk aan een messiascomplex en wapens zijn altijd voorhanden. Far Cry 5 is een machtige game, maar voor gelovige christengamers wellicht een brug te ver.

far cry 5.jpg

De Far Cry-serie is een van de bekendste gameseries ter wereld. De speler wordt losgelaten in een grote open wereld, meestal een eiland of een vallei, zodat-ie zijn eigen weg kan zoeken. In Far Cry 4 (2014) speelde je in de Himalaya om het (niet-bestaande) dwergstaatje Kyrat te bevrijden van dictator Pagan Min. In Far Cry Primal (2016) rende je door prehistorische bossen om de verschillende stammen te verenigen onder jouw aanvoering. En nu is het de beurt aan de zuidelijke Amerikaanse staat Montana.

De keuze voor een Amerikaanse context voor de nieuwste Far Cry leverde nogal wat kritiek op van fans van de serie, voornamelijk omdat het rondrennen en -schieten in een herkenbaar Montana een hele andere ervaring oproept dan een exotisch buitenland of een ver verleden. Niettemin is Far Cry 5 wat mij betreft de beste game van de hele serie. Ontwikkelaar Ubisoft heeft de gelegenheid te baat genomen om details te finetunen. Zo kan je in Far Cry 5 twee guns for hires vrijspelen: zij helpen je met bijvoorbeeld pijl-en-boog of vanuit een overvliegend vliegtuig de sekteleden uit de weg te ruimen. Eén van de eerste hulpjes die je kan vrijspelen is Boomer, een vriendelijke vechthond die het slagveld afstruint op zoek naar wapens en munitie om te apporteren.

Hope county

De setting van deze game is echter een ander, ingewikkelder verhaal. Hope County in Montana USA wordt overgenomen door de godsdienstwaanzinnige sekteleider Joseph Seed. Samen met zijn kompanen John, Jacob en Faith, beheert ‘de vader’ een sekte van gewapende, drugsverslaafde en gehersenspoelde Amerikanen. Joseph is ervan overtuigd dat de wereld op zijn einde loopt, en Eden’s Gate, zoals hij zijn sekte noemt, is de enige manier om ‘opnieuw te beginnen’. Je wordt als hulpsheriff het hol van de leeuw ingestuurd om Joseph te arresteren te midden van zijn volgelingen. ‘God zal hen niet toestaan mij weg te nemen,’ zo reageert ‘de Vader’ op zijn arrestatiebevel. Wat volgt is een verwarrende 20-uur durende mix van extreem geweld (martelingen, ontvoeringen, medische experimenten) enerzijds en christelijke symbolen en Bijbelcitaten anderzijds. In een notendop: het is gewoon christengekkies schieten.

Unheimisch

En het is precies deze mix van geweld en christendom, die het hoofd en het hart van een christelijke gamer onder druk zet. Medechristen, -gamer en -recensent Marieke Westerterp schreef al eerder op Dag6.nl: de game ‘wrijft zozeer dat er een blaar ontstaat onder de eeltlaag die ik als christelijke gamer al heb.’ Christenen die christenen martelen op de klanken van Amazing Grace: het zorgt voor een ook voor mij onbekend unheimisch gevoel, to say the least. Niettemin ben ik de uitdaging aangegaan. Christenen zijn niet van suiker – we zijn wel ergere dingen gewend. Maar vooral ook om deze ‘beker’ tot de bodem te ledigen: ook christenen zijn in staat geweest tot de gruwelijkste daden onder het mom van hun geloof. De cult komt in religieuze zin echter nergens echt tot leven: het blijft schieten op een uitvergroot cliché. Maar met knallen op islamitisch geïnspireerde terroristen hebben gamers ook weinig moeite. Dat maakt Far Cry 5 voor mij toch speelbaar.

Bron: Dag6.nl/Nederlands Dagblad. Het ND publiceert reviews zonder titel anders dan die van het spel zelf. De titel van deze recensie ‘Christengekkies schieten’ is dan ook door mij toegevoegd.