Afscheid nemen is een beetje huilen, zo luidt de onfraaie vertaling van een bekend Frans spreekwoord. Als de eters van smakelijke slakken en beschimmelde kazen gelijk hebben, dan verdrink ik op dit moment mijn bitterzoet afscheid in een glaasje Griekse Samoswijn. Dit is namelijk de laatste column die u van uw geliefde columnist zult aantreffen in BN DeStem. Na twee jaar en drie maanden, na 117 columns is dit de laatste die u lezen zal. Niet omdat het kan, maar omdat het moet.

bndestem

Uw geliefde hoofdredactie heeft mij verzocht mijn digitale pen neer te leggen, niet omdat mijn schrijfsels tot Tweede Kamervragen geleid hebben, noch omdat de avonturen van mijn lief en mij ons enig vooruitzicht op de PC Hooftprijs hebben gegeven, en ook niet omdat mijn ironisch rooms-katholicisme te veel tere christenzieltjes heeft verwond.

De reden is dat de hoofdredactie, na lezersonderzoek, besloten heeft het aantal columnisten te gaan beperken. En die beperking, die ben ik. Mocht u dus blij zijn met mijn vertrek, of juist een tikkeltje weemoedig: u kunt uw steunbetuigingen en protesten richten tot uw hoofdredactie. Beiden zullen ongetwijfeld in dankbaarheid worden aanvaard.

In de afgelopen 116 columns leerde u mij wellicht een beetje beter kennen. Ik schreef u over de nieuwe bisschop van Den Bosch; over de jacht op een kalotje, gedragen door paus Franciscus; over mijn fascinatie voor het Schotse touwtrekken; over ons klein, warm bolletje pluis dat bij ons thuis op de vensterbank ligt te snorren; over tam plassen en natte sokjes, over snackhappers en Trumpstemmers, over luizenpastoors en geurhinder, over mijn allerliefste met wie ik mijn leven deel. Ons leven gaat natuurlijk gewoon verder. Ook na BN DeStem is er leven. Ik kan u er geen verslag meer van doen.

Niettemin zijn er columns die ik wat graag voor u had willen schrijven. Over het kabinet PVV-FvD-VVD bijvoorbeeld, of over de tweede regeringstermijn van Trump, over de Tour de France gewonnen door een Nederlander van Libisch-Afghaanse komaf, over Sylvana Simons als nieuwe burgemeester van Amsterdam, over de nieuwe pausin Petra Johanna. Adieu. Tot God.

Bron: BN/de Stem

Advertenties