Als u deze column leest, bent u waarschijnlijk nog aan het bijkomen van het Feest van de Democratie, gisteravond. Ik weet niet hoe het u is vergaan, maar in huize Bosman ging het dak ervan af. Mijn lief en ik zitten elke verkiezing – lokaal, provinciaal of landelijk – voor de buis, samen onder een deken, warme chocolademelk-met-rum erbij, zakje popcorn in de hand, gekamde haartjes, in pyjama voor de buis. Het is een feest. En ik zal u vertellen waarom.

bndestem

Op de eerste plaats vanwege de verwarring onder het journaille. Het zijn lokale verkiezingen die gaan over lokale zaken – fietslichten, uitgaansgelegenheden, bibliotheken – maar het zijn de landelijke politieke kopstukken die overal te vinden zijn. Zo wordt de verkiezing in Baarn een graadmeter voor het succes van de landelijke coalitie. En bibbert de coalitie voor de verkiezingen in Den Haag. Iedereen ontkent dat het zo werkt, maar iedereen weet beter. En de lokale politici, wethouders en folderaars zitten er een beetje voor spek en bonen bij.

De tweede reden voor ons verkiezingsfeest zijn de geweldige politieke namen die je voorbij ziet komen op het zwiepende scherm van de NOS. Naast de gebruikelijke Gemeentebelangen en Leefbaar Winterswijk, kom je ware taalpareltjes tegen. Denk aan de Partij voor de Raven, die ijvert voor het behoud van de lokale bosruïne waar een groep zwarte vogels manmoedig standhoudt tegenover dreigende sloop. Of Intellectueel Collectief Alblasserdam waar elke politieke meeting wordt voorafgegaan door een gebed aan de H. Stefanus-in-de-rolstoel.

In Oldenzaal ijvert de lokale Partij van de Weerbare Ouderen voor het opnemen van het recht op een wekelijkse bingoavond in de lokale grondwet. En in Texel ijvert de politieke actiegroep Droog aan de Overkant voor een brug tussen het eiland en de vaste wal. De Denhelderse Democraten gingen dan ook de verkiezingen in met de belofte om een muur tussen hen en de opdringerige Texelaren te bouwen, en de eilanders ervoor te laten betalen. Make Den Helder great again.

Het Feest van de Democratie is weer gevierd. Nederland zit nu met een kater aan de lokale onderhandelingstafels. Op naar de volgende verkiezingen!

Bron: BN/de Stem

Advertenties