BN/de Stem

Opera


Afgelopen week waren mijn lief en ik in Salzburg, samen met twee heel goede vrienden. De ene vriend kan goddelijk tekenen, maar deelt vooral met mijn lief een onbedaarlijke voorliefde voor de eerste musical die zich in Oostenrijk afspeelt. ‘The hills are alive with the sound of music’, u kent het spul wel. De andere vriend is een groot Mozartkenner. En met de onopgeefbare vriendelijkheid van een ervaren reisgids loodste hij ons door het Salzburg van Wolfgang Amadeus Mozart.

bndestem.jpg

Als God in zijn troonzaal resideert, spelen de engelen Bach voor Hem. Maar als Hij entre nous is, luister hij graag naar het kleine Wolfje en voelt de Schepper van Hemel & Aarde zich niet te groot de bladzijden voor hem om te slaan. Natuurlijk, beide blikken op Salzburg conflicteerden soms op een koddige manier. Zo waren we op het Pietersfriedhof, een begraafplaats onderaan een hoge berg. De een kwam er om te bidden op het graf van de zus van Mozart, die hij liefkozend Nannerl noemde. De ander zag de familie Von Trapp zich verbergen achter grafzerken, op de vlucht voor de nazi’s.

Ik zag vooral het zoveelste standbeeld van sint Sebastiaan voorbijkomen, altijd afgebeeld als een mooie, zo goed als naakte jonge man met pijlen doorboord. Niet voor niets de officieuze patroonheilige van de homoseksuelen. Op de laatste avond nam onze muzikale vriend ons mee naar een 18de eeuwse opera. Het ging om Die Entführung aus dem Serail, waarvan ik – en ik schaam me dood – nog nooit had gehoord.

Het verhaal gaat over een tot de islam bekeerde heerser, die de beeldschone Konstanze en haar dienaars Blondchen (‘blondje’) en Pedrillo van piraten heeft gekocht. Konstanzes lover Belmonte reist haar achterna om haar te bevrijden.Die blonde speelde onsterfelijk goed, het midden houdend tussen geilheid en afstandelijkheid. Ze zong: ‘Door zachtheid en slijmerij /aardigheid en scherts / verovert men gemakkelijk / het hart van een goed meisje’. Uiteindelijk krijgt ze haar Pedrillo, net als Konstanze haar Spaanse edelman Belmonte.

En toen we naar buiten liepen, kreeg zijn naam vleugels: de wereld is goed.

Bron: BN/de Stem

Advertenties