Wolfenstein 2: The New Colossus. Zoveel potentie, zo’n goede erfenis, zo’n steengoede ontwikkelaar…. en toch presteren ze ’t om van Wolfenstein 2 een dood ding te maken. Echt zonde.

De Wolfenstein-games spelen zich af in een alternatieve realiteit. De Nazi’s konden de Tweede Wereldoorlog winnen door in 1946 een atoombom op de Verenigde Staten te gooien. Slechts een heel kleine groep verzetshelden heeft de vrijheid behouden. Aan hen de schone taak om de loop van de geschiedenis te corrigeren door alsnog het Derde Rijk te verslaan.

De Zweedse gameontwikkelaar MachineGames wist in 2014 de ingestorte franchise Wolfenstein. New Order (WNO) nieuw leven in te blazen. Dat lukte, omdat titelheld William Blazkowicz meer diepgang had dan ooit tevoren. Er was aandacht voor de Joden als belangrijkste slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog en zelfs voor het idee dat niet alle Duitsers slechterikken zijn. In de nieuwste game, Wolfenstein 2. The New Colossus is van al die subtiliteiten weinig meer over en dat resulteert in een magere game.

Wolfenstein 2 begint waar het voorafgaande deel ophoudt: bij de dood van Blazkowicz. Tenminste, dat dacht de gamer; de Joodse held offerde zich immers op om de nazi’s een genadeklap te kunnen geven. Aan het begin van deel 2 wordt hij toch gered door Set Roth. Deze wetenschapper laat niets meer zien van de Joodse mystiek die hij in deel 1 wel had. Blazkowicz verzamelt een nieuw team van opstandelingen, waaronder een Afro-Amerikaanse powergirl, een overgelopen Duitse dirndl en een anarchistische, zelfbenoemde dominee.

Vreemde indruk

Wolfenstein 2 is een first person action shooter zoals die hoort te zijn: met twee getrokken machinegeweren maai je jezelf door oneindige golven Nazisoldaten, terwijl je wanhopig op zoek bent naar EHBO-boxen en kogelwerende vesten. Deel 2 heeft zelfs wat noviteiten: zo kun je verschillende delen van inmiddels gespeelde gebieden overdoen op jacht naar nazi-officieren, Enigma-codes en upgrades voor je gevechtspak. Bovendien kun je die Enigma-codes ontcijferen voor meer locaties.

Maar het verhaal is heel wat minder geslaagd. Wolfenstein staat niet bekend om zijn subtiliteiten: expliciet geweld en seks waren ook in deel 1 nooit ver weg. Maar in The New Colossus draait het nog veel meer hierom, en daar moet je dan maar net van houden. Daarbij maakt deze seks- en geweldorgie een nogal vreemde indruk tegenover het andere, narratieve deel van de game. Die gaat over Blazkowicz’ jeugd bij zijn agressieve, racistische en antisemitische vader, die zijn Joodse moeder mishandelde en zelfs aan de Nazi’s uitleverde na de verovering van Noord-Amerika. Bovendien verwacht Blazkowicz’ vriendin Anja een tweeling van hem.

Onze Amerikaanse held is verrassend zacht en voorkomend tegenover haar. Je voelt hem worstelen met zijn eigen aftakelende lichaam en de gedachte dat hij haar en zijn kinderen aan hun lot over zal moeten laten. We ontmoeten Blazkowicz op zijn meest kwetsbare momenten. Maar het volgende moment worden we weer getrakteerd op een geweldsexplosie of een bombastische lofzang op de vrijheidslievende aard van het Amerikaanse volk. Dat wringt te veel en dus overtuigt de game niet.

Het is ontroerend om een Amerikaanse vrouw te horen spreken over de wegsmeltende lichamen van mannen, vrouwen en kinderen direct na het ontploffen van de Duitse atoombom, maar ik kon de gedachte niet onderdrukken dat in 1945 dezelfde verhalen te horen waren uit de monden van Japanse vrouwen.

Wolfenstein 2. The New Colossus heeft ongetwijfeld zijn eigen fans tevreden weten te stellen. Maar wie er op een wat groter afstandje naar kijkt, ziet dat deel 2 het niveau van zijn voorganger bij lange na niet kan halen door gebrek aan diepgang in het verhaal.

Bron: Nederlands Dagblad