BN/de Stem

Carnavalsvrij


De brouwerij uit Lieshout slaagde afgelopen dagen in drie dingen. (1) Ongelofelijk veel gratis reclame. (2) Genoeg handtekeningen opgehaald om een debat in de Tweede Kamer te kunnen afdwingen. (3) Een nationale discussie over de culturele status van het meest populaire feest onder de grote rivieren, carnaval.

bndestem


Ik vind het schitterend. In het reclamefilmpje zien we oud-voetbalinternational en singer-songwriter Björn van der Doelen, verkleed als zijn alter ego Sjefke Vaeren hartstochtelijk pleiten voor twee nationale dagen vrij tijdens carnavalsmaandag en -dinsdag. De vereiste hoeveelheid van 40.000 handtekeningen is inmiddels ver overschreden. En nu ziet het ernaar uit dat de Tweede Kamer een serieus debat moet voeren over de vraag of carnavalsmaandag en -dinsdag een collectieve vrije dag moet worden. Je kunt zeggen: verspeelde debattijd. Ik zeg: liever een debat over carnaval dan over de maat van de afdekdopjes van de lijmtubes die docenten in het mbo mogen gebruiken bij het vak Creatieve Vorming voor Gevorderden, of zoiets.

Natuurlijk heb je van die zeiksnorren die dan beginnen te zeuren over het biermerk dat achter de actie zit. ‘Carnaval is meer dan alleen bierdrinken’, verzuchten ze op internet. Dat klopt, en die domme Huilanders snappen nog steeds niet dat carnaval niet draait om je lamzuipen en aan de billen van Brabantse deernes zitten. #metoo geldt ook met carnaval. Maar als zuiderlingen moeten we ook toegeven dat bij carnaval niet slechts enkele licht-alcoholische consumpties worden genuttigd.

Deze discussie laat echter zien dat de breuk tussen noord en zuid Nederland in meer zit dan een grappig accentje. Moet u voor de gein eens naar Drenthe gaan. Carnaval heeft in het zuiden te maken met trots, identiteit en zelfbewustzijn. Niet dat Limburg zich onafhankelijk zal verklaren, maar de roep om twee extra vrije dagen betekent ook een roep om noordelijke erkenning van de zuidelijke cultuur.

En daar vat ik dan graag een pilske veur.

Bron: BN/de Stem

Advertenties