BN/de Stem

Robotdarter


Barry Hearn, voorzitter van de profbond voor darters – u weet wel met die pijltjes op zo’n rond bordje – is bang voor de Chinezen. Dat wil zeggen dat ie bang is dat ze in China iemand vinden – hij zegt nog net niet ‘ontwerpen’, maar dat bedoelt hij wel – die alleen maar perfecte worpen gooit. Een 9-darter noemen ze dat in het jargon: met negen pijltjes winnen.

bndestem

Ik vond dat een interessante opmerking. Niet omdat ik iets met darten heb. Het is met darten als met skûtsjesilen en curling, leuk dat mensen een ander vertier hebben dan zuipen of Netflix binge-watchen, maar ik draai me nog eens om. Hearn spreekt overigens over de Chinezen als over middeleeuwse alchemisten, die met vreemde esoterische rituelen lood in goud kunnen veranderen. Maar dat bedoel ik ook niet. Ik bedoel dat sport wereldwijd de komende decennia in een existentiële bedreigende crisis kan geraken. We zijn het er over eens dat een atleet geen prestatieverbeterende middelen mag slikken. Daar zien we streng op toe en als het moet sluiten we een heel land – Rusland – uit van deelname aan de Olympische Spelen. Mechanische doping zijn we ook niet dol op: liever geen slimme motortjes in de frames van wielrenners zodat je zittend de Mont Ventoux beklimt.

Maar de volgende vragen staan al te dringen. Stel: Caitlyn Jenner – de mooiste en dapperste vrouw ter wereld – zou zich aanmelden voor de Tienkamp vrouwen. Vinden we dat een probleem? Of betekent een algemeen erkend transgenderisme – gender is geen biologisch gegeven – het einde van professionele vrouwensport? Ik denk het wel namelijk. En als we dat willen tegengaan, moet elke professionele atleet zijn gender biologisch laten determineren en vastleggen? Zo ja, dan zal ook de amateursporters eraan moeten geloven. Maar we kunnen gerust nog een stap verder. Saudi-Arabië heeft de androïde Sophia burgerrechten gegeven. (Ironisch dat juist Saudi-Arabië dit doet, het land waar vrouwenonderdrukking geïnstitutionaliseerd is.) Die Sophia mag daarmee uitkomen voor (fictieve) vrouwenvoetbalteam van dat land. Doe dat maal elf en je hebt een onverslaanbaar mechanisch voetballeger.

Sorry, maar ik ga even darten.

Bron: BN/de Stem

Advertenties