BN/de Stem

Snackjeshappers


Dadelijk komen de recepties er weer aan. Op het werk, bij de vrijwilligersvereniging, bij de sportclub. U kunt uw ongeduld niet bedwingen. Dergelijke sociaal verplichte activiteiten brengen altijd het beste boven in u en de medemens. Op dit soort borrels en recepties worden ook altijd hapjes geserveerd. Voor de eenvoudige medemens zijn er de bitterballen, kipvingertjes en bamiblokjes, terwijl de beter gesitueerde bakfiets-freelancers elkaar laven met Belgische abdijkaasjes en vegetarische gehaktballetjes van ingedroogd zeewier.

bndestem

Hoe het ook zij, als u op zo’n receptie of borrel bent en u verveelt u stierlijker dan een Spaanse matador in Noorwegen, doe dan even aan vergelijkend antropologisch onderzoek. Object: de snackjeshapper. U komt hem in alle soorten en maten tegen, opvallend toevallig in de buurt van de hapjesschalen, de dames en heren cateraars sierlijk achtervolgend. Graag presenteer ik u een kleine typologie van de snackjeshapper.

We beginnen met de Kenner, die eet slechts één soort snackje, de bambibal bijvoorbeeld, en laat de rest gewoon liggen. Dan de Detective, die door de schaal heen scharrelt als in een grabbelton tot hij de lekkerste snack gevonden heeft, die toevallig altijd onderop de stapel ligt. De Snaaier gaat het om volume: hij pakt een zo groot mogelijke hand van om het even welke snackjes.

Daarnaast hebben we de Dubbeldipper (met de afgebeten kant nog een keer door de dip heen), de Verzamelaar (van alle soorten precies één), de Hamsteraar (die om de stapel draait en alleen pakt als niemand lijkt te kijken) en de Criticus (die eerst omstandig informeert naar de ingrediënten en de bereidingswijze). En dan laat ik nog buiten beschouwing de Hijger (die een te heet snackje in zijn mond propt), de Uit-eter (eerst de vulling, dan het lege korstje), de Vingeraar (met een natte vinger de kruimels uit de schaal opvegen) en de Bewaarder (meerdere snackjes in zijn servet vouwend voor later). Maar de ergste van allen is de Afvaller: 36 jaar, graatmager en enorm body conscious. Drijft iedereen tot waanzin door haar (!) geneuzel over hongerdiëten en anorexia-fansites.

En, al enige herkenning?

Bron: BN/de Stem

Advertenties