De nieuwste Assassin’s Creed-game brengt de serie terug naar het verwachte niveau. Origins gaat door met het oersterke verhaal gecombineerd met een soepele spelbeleving.

Uitgever Ubisoft heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt. Elk jaar één, soms twee, nieuwe Assassin’s Creed-games uitbrengen trok een zware wissel op de mateloos populaire serie. Unity (2014) en Syndicate (2015) werden geplaagd door technische problemen, herhalende spelervaring en een langzaam sleets wordende verhaallijn.

Assassin’s Creed Origins zorgt, na twee jaar wachten, voor het broodnodige opkikkertje. Technische problemen zijn er nauwelijks en het vechtsysteem is sterk verbeterd. Spelers van de oudere games wisten dat je elk gevecht kon winnen, zolang je maar op het juiste moment op de pareerknop drukte. Dat trucje werkt in Origins niet meer, en vooral de gevechten aan het eind van een level zijn een echte uitdaging.

De gebruikelijke eagle vision, waarmee je vijanden en doelwitten dwars door muren heen kon bespioneren, is in Origins vervangen door een echte roofvogel. Via de vogel kan de gamer de omgeving afspeuren en zijn strategie bepalen. Dat laatste is ook echt nodig in Origins: geduld, plannen en sluipmoordenaartje spelen is het enige dat je gaat redden. Met alle kritiek op de serie, moet wel gezegd worden dat Assassin’s Creed een van de beste overkoepelende verhalen van de moderne ­game-industrie brengt: acht games (2007-2017) vertellen het verhaal dat de menselijke geschiedenis feitelijk een oorlog is tussen twee fracties. De Templar Order streeft naar orde en werelddominantie, terwijl de Assassin Brotherhood menselijke, individuele vrijheid nastreeft. In Origins leren gamers nu de oorsprong van deze broederschap kennen.

Oude Egypte

Het verhaal begint heel persoonlijk. Bayek en Aya, een Egyptisch krijgersechtpaar uit de tijd van Cleopatra, verliezen hun enige zoon door de machinaties van een geheim genootschap, the Ancients. Deze laatsten zijn duidelijk een voorloper van de latere Tempeliers. De Ancients zijn uit op het stelen van twee geheimzinnige objecten: een soort koperen bal, die de eigenaar de macht geeft anderen mentaal te manipuleren, en de staf van Alexander de Grote, waarmee hij begraven ligt in Alexandrië.

Talloos zijn de verwijzingen naar de Grote Geschiedenis: de beeldschone Cleopatra en haar broertje met wie ze een gevecht levert om de Egyptische troon; de sluwe Julius Caesar die zich in de luren laat leggen door de seksuele en politieke avances van Cleopatra; maar ook Brutus, zijn aangenomen zoon en de latere moordenaar van Caesar, die in Origins wordt neergezet als een van de eerste assassins.

Origins heeft een uitgebreider wapenarsenaal en leveling-systeem (waarmee je karakter zich ontwikkelt). Er zijn drie gebieden waar de speler de ervaringspunten kan inzetten: jager, krijger en ziener. De ene helpt je je boogschietkunsten te perfectioneren, de tweede om grotere vijanden aan te kunnen en de derde om je natuurlijke omgeving te manipuleren. Wapens zijn te vinden in kastelen en kampementen, te roven van tegenstanders of te koop via de talloze smidsen in de dorpen van het oude Egypte.

Helaas duurt het wel een uur of tien voordat een speler die de serie niet kent, in de gaten begint te krijgen waar het om gaat. Wie de andere games niet gespeeld heeft, herkent de objecten niet als Isu-artefacten, toebehorend aan een inmiddels uitgestorven superras dat verantwoordelijk was voor de schepping van de mensheid. Dat is een minpunt.

Assassin’s Creed Origins weet te overtuigen met een sterke nieuwe episode in het lange verhaal van Assassijnen-versus-Tempeliers.

Bron: Nederlands Dagblad