BN/de Stem

Sekswerker


Afgelopen week overleed Hugh Hefner, oprichter van het iconische naaktblad Playboy. In zijn Playboy Mansion had hij naast een dierentuin en een zwemgrot het indrukwekkende gezelschap van honderden jonge vrouwen. Je zou verwachten dat een dergelijke man de nodige wenkbrauwen zou doen fronsen. Toch wordt aan zijn dood breed aandacht gegeven, ook in Nederland, ook door uw columnist. Is dat niet vreemd?

bndestem

Vorige week kwam ook naar buiten dat het bedrijf Rich Meet Beautiful actief studenten gaat werven in vijf Nederlandse steden. Hoewel RMB doet alsof het een keurig datingbureau is, gaat het volgens mij om een chic escortbedrijf. Jonge mannen en vrouwen worden gekoppeld aan oudere, rijke types, om samen gezellig tijd door te brengen. En de rest natuurlijk.

Er kwam veel protest, ook uit politieke hoek. Ik vind dat eigenlijk een beetje vreemd. Of althans: we hebben het over onszelf afgeroepen.

Toen we in 2000 ons wettelijk bordeelverbod ophieven, maakten we van sekswerk een beroep als alle andere. Met werkgevers, werknemers en zelfstandigen, met belastingen, toeslagen en een plek buiten de smoezelige schaduwen waarin de bedrijfstak altijd heeft moeten opereren.

Maar als seks een product is zoals kaas en auto’s dat zijn, en als sekswerker net zo’n eerzaam beroep is als loodgieter of hoogleraar, dan moeten we het niet vreemd vinden dat seksbedrijven open en bloot aan het werven slaan. En eigenlijk hebben we ons recht op protest daartegen een beetje verloren.

Natuurlijk zouden we de andere kant op kunnen denken. Als we menen dat RMB geen reclame mag maken om sekswerkers te werven, moeten we misschien over de hele branche gaan nadenken. Als we Hefner toch niet de held vinden die we van hem gemaakt hebben, misschien moeten we onszelf dan achter het collectieve oor krabben.

Seks is geen product als alle andere. Het ligt op de grens tussen genot en misbruik. En sekswerker is geen beroep als alle andere. Hij of zij werkt op de grens tussen genotsobject en sociaal werker. Hoog tijd voor een nieuwe debat.

Bron: BN/de Stem

Advertenties