BN/de Stem

Tam plassen


Urine staat in de belangstelling op het moment. Vorige week veroordeelde een rechter een 23-jarige vrouw voor wildplassen in de Amsterdamse binnenstad. Als protest tegen het vonnis besloten diverse seksegenoten om hun wateren te lozen op dezelfde Amsterdamse straten. En begin deze week kreeg een tweejarig Brabants jochie ook een boete voor wildplassen, nu tegen de gevel van een lokaal winkelpand hierin aangespoord door zijn opa. De crimineel.

bndestem

‘Wildplassen’, ik vind dat een fascinerend woord. Een beetje vies misschien, maar niet te versmaden voor wie de gave heeft woorden te proeven. Hoewel dat in deze context wellicht vreemd klinkt, is wildplassen een machtig woord. Het roept bij mij direct associaties op van een enorm gespierde man die geheel naakt door de straten van het dorp rent, terwijl hij al urinerend zijn jongeheer rondjes laat draaien. Een variant hiervan treffen we geregeld aan op openbare toiletten: bril, grond, muren en zelfs het plafond zijn gemarkeerd met sterk ruikende lichaamssappen.

Maar als je wild kan plassen, dan kan je dus ook tam plassen. En ook hier vraag ik me af wat dat concreet betekent. Tam plassen betekent dat je je natuurlijke driften kan beheersen en netjes op een daarvoor ontworpen pot gaat zitten. Bril omlaag als je een dame bent, bril omhoog als je een man bent. Dat klinkt seksistisch, maar daar kan ik ook niets aan doen. Onze Lieve Heer heeft ons mannen gezegend met de ongelofelijke genadegave om staand te plassen. De dames onder ons moeten daar niet over zeuren. Toen God Adam en Eva vroeg welke gave zij wilden ontvangen, vroeg de vrouw om wijsheid, die zij ook direct kreeg.

Plassen, het blijft een beetje een gênant onderwerp. Die goeie ouwe Ome Willem van de televisie speelde dat altijd machtig uit. Als een klein manneke hem iets in het oor fluisterde, brulde Ome Willem keihard door de zaal: ‘Moet jij plassen?’ Tot grote hilariteit van de andere kinderen in de zaal, maar vooral van de meekijkende ouders. Mooie tijd was dat. Plas ze.

Bron: BN/de Stem

Advertenties