BN/de Stem

Kissing gates


Het recht van overpad nemen ze hier in Schotland nogal serieus. In principe mag je overal komen, als je de privacy van anderen maar respecteert, de dieren niet stoort en je rotzooi opruimt. Hier geen aangeharkte, geasfalteerde en stuk bewegwijzerde wandelpaden. Hier geen jengelende kinderen, ratelende buggy’s, schijtende honden en kluitjes bejaarden gewapend met nordic walking sticks. Je kan hier in de Scottish Borders uren lopen zonder iemand tegen te komen.

Onze wandelroutes brengen mijn lief en ik voortdurend door in groene heuvelweiden waar koeien en schapen argeloos hun voedsel te grazen nemen. Om te voorkomen dat die beesten al te ver weglopen, zijn er hekjes en stenen muren geplaatst tussen de weilanden. Maar vanwege het hier heilige recht van overpad zijn er allerlei constructies aangebracht om de weergaloze wandelaars te helpen over de obstakels heen te komen. Stenen treden in een muurtje, houten plankjes over een prikkeldraadje, ijzeren of houten hekken zonder slot. Iedereen sluit immers de hekken keurig achter zich dicht. En kissing gates.

Die kissing gates zijn echt iets bijzonders. Ik las er voor het eerst over in de wandelbrochure die ik bij de plaatselijke VVV op de kop had getikt voor twee Britse ponden. ‘Go through the kissing gate’, stond er meerdere malen. Kissing gates? Echt geen idee. Kussende hekjes of zo? Een overblijfsel uit premoderne tijden waar stiekeme geliefden uit vijandige clans elkaar konden liefhebben? Een typisch Schotse manier voor ouwe vrijsters om aan hun gerief te komen: één kusje om door te mogen lopen?

De waarheid is, zoals zo vaak, minder romantisch. Kissing gates zijn speciale hekken voor wandelaars. Het hek is zo geconstrueerd dat er maar één mens tegelijk doorheen kan gaan. Vervolgens kan je het hek net van de ene paal naar de andere paal zwiepen – het kussen – om door te lopen. Geen schaap die de hersens heeft om dit enigma op te lossen.

Niet gehinderd door dit profane gebruik besloten mijn lief en ik de romantische versie van de hekken te introduceren: bij elk hek een forse kus. Het leven is goed.

Bron: BN/de Stem

Advertenties