BN/de Stem

Petrichor


Iedereen kent het geurtje wel. Als het midden in de zomer heeft geregend na een lange periode van droogte. Diep adem halen. Je ruikt de natte wereld: zoet, fris en vol belofte voor een mooie zomer. Ik snuffel altijd even, maar ik wist niet dat er een wetenschappelijke naam voor was. Gisteren las ik het online: petrichor. Het komt van ‘petra’, dat rots betekent. En van ‘ichor’, het legendarische spul dat de Griekse goden in hun aderen hadden stromen.

bndestem

Het heeft te maken met een soort champagnebubbels die door de regendruppels heen stijgen en allerlei bacteriën uit de aarde meenemen. Of zo iets.

Het deed mij denken aan een hele reeks andere geuren, die iedereen kent. Denk maar eens aan een pasgewassen baby. Haartjes nat en gekamd. Waar ruikt die naar? Precies, Zwitsalolie. Een combinatie tussen nostalgie en rust-reinheid-regelmaat. Je zit ineens zelf weer op de bank met een handdoekje om je heen, te wachten op De Fabeltjeskrant. Of je zit met je eigen kind naar De Teletubbies te kijken.

Denk aan een gymzaal, liefst van een middelbare school, waar net een kudde pubers zich zinloos suf heeft gerend. Pubers hebben überhaupt last van uitzinnige luchtjes, de hormonen proppen zich met ruikbaar geweld door de porieën. Die gymzaal geurt naar wanhopig zuur zweet in combinatie met geschonden ambitie en afgelegde naïviteit. Naar teams kiezen en het kneusje dat altijd als laatste gekozen wordt. Naar het meisje dat altijd precies ongesteld is als ze gymen moet. Naar een gymmeester die liever dichter was geworden.

Oké, nog eentje dan. Een zwembad. Ook zo’n oord van menselijk onbehagen en onderdrukte gêne. Het ruikt er naar chloor, natuurlijk, alles moet schoon. Maar het ruikt ook naar die twee kinderen en die ene opa, die het te veel moeite vonden om het water uit te komen om een toilet op te zoeken. Het ruikt naar knijpen onder de waterlijn, naar te lange stukken onder water zwemmen tijdens de les, naar vochtige lucht die elke adem tot een krachttraining maakt.

Geuren zijn herinneringen. En beloftes. Op weer een mooie zomer.

Bron: BN/de Stem

Advertenties