De pil is uit. En met condooms rondlopen is not cool. Dit valt zo ongeveer op te maken uit het jongste onderzoek van het kenniscentrum Rutgers. Meiden kiezen steeds vaker voor andere vormen van anticonceptie, zoals spiraaltje of prikpil. Of ze kiezen ervoor om überhaupt geen voorzorgsmaatregelen te nemen. Condoom op zak lijkt de verantwoordelijkheid van de (jonge)man: de helft heeft altijd een comdoom op zak, tegen een kwart van de meisjes. Tegelijkertijd vindt meer dan de helft van de meiden het niet echt cool als een vent altijd een condoom op zak heeft: die is op seks uit.

bndestem.jpg

Eerlijk gezegd stond ik een beetje raar te kijken toen ik het nieuws in de krant las. Nu is het voor een vader van een puberdochter van 16 – ‘seks, nee joh!’ – en een puberzoon van 15 – ‘wat?’ – best een ingewikkeld onderwerp. Dochterlief bevestigt het onderzoek: ,,Nee, ik neem geen condoom mee op zak. Als mijn vriendinnen dat zien ben ik dadelijk de slet.” Zoonlief kiest voor de zenuwachtige lach gevolgd door ‘pààààààààààp!’ Het is niet eenvoudig om gevorderde seksuele voorlichting te geven.

Tegelijkertijd – tijdens een min of meer spontaan georganiseerd keukentafeloverleg – proberen mijn lief en ik wel om onze pubers op een ongedwongen manier met seks om te laten gaan. En meestal gaat dat best aardig, hoewel de toekomst dat moet uitwijzen.

Toch lijken de pubers van vandaag preutser dan wij vroeger. Ik kan me nog herinneren van mijn eigen middelbare school in de jaren negentig: elk schoolkluisje had een pak condooms en een grote minderheid van de klas had onbekommerd met elkaar geëxperimenteerd.

Natuurlijk wil ik even opgemerkt hebben dat ik dat als volwassen r.k.-theoloog natuurlijk, achteraf gezien, allemaal niet goedkeur. En zo. Maar niettemin: de alomtegenwoordigheid van porno lijkt de seksdrive van de jongste generatie te hebben getemperd. Of althans, zo praten ze erover. Maar als de vlam in de pan slaat – in de goede zin van het woord – dan is dat allemaal vroom geprevel.

Mensen verlangen naar seks en erotiek. Naar elkaar. En dat is maar goed ook.

Bron: BN/de Stem