De ChristenUnie moet vasthouden aan zijn standpunt rond voltooid leven, ook als dat betekent dat de partij daarmee de kans op regeringsverantwoordelijkheid laat liggen. Ik vind het van het grootste belang dat politieke partijen in Nederland niet alleen maar vergaarbakken zijn van pragmatisch ingestelde, op macht gerichte Machiavelli-klonen.

Je ziet waar het toe leidt: gevestogde partijen als CDA en PcdA hebben de electorale prijs moeten betalen voor het afschudden van hun ideologische veren. Somiige zaken zijn onderhandelbaar, om het land te besturen, om zelf invloed te kunnen uitoefenen. Dat snap ik. Maar sommige punten zijn ononderhandelbaar. Voor GroenLinks zijn dat milieu en migratie. Voor de ChristenUnie zijn dat milieu en de euthanasiediscussie.

Soms moet je een streep trekken: tot hier en niet verder. En het idee dat je als mens eigenaar bent van je leven tot die mate dat je ook het einde ervan mag bepalen zonder enige externe toetsing – en daar gaan we heen – vloekt enorm met het breed gedragen christelijke idee dat de mens juist geen alleenheerser over zijn eigen leven is, maar altijd in verbinding staat met talloze andere mensen, in heden, verleden en toekomst. Daar onderhandel je niet over, vindt de ChristenUnie. En terecht.

Bron: De Nieuwe Koers