Exorcisme in de katholieke kerk is zeker 2000 jaar oud, maar zelden komt er iets over naar buiten. Dat Frank As, de nieuwe pastoor van Veldhoven, zo openlijk praat over zijn praktijk als duiveluitdrijver is uitzonderlijk. Voor het Eindhovens Dagblad mocht ik e.e.a. uit proberen te leggen over dit moeilijke onderwerp dat diep in de Catholica verborgen ligt. En met goede redenen.

exorcisme

Een paar quotes uit het artikel:

Ook speelt de intimiteit van het ritueel een rol, vermoedt rooms-katholiek cultuurtheoloog Frank Bosman. “Je bent bezig met iets dat zich in het diepst van je ziel bevindt. Vergelijk het met wanneer je voor het eerst seks met elkaar hebt gehad, daar loop je ook niet mee te koop.”

Van een opleving van het exorcisme onder paus Franciscus is volgens beiden geen sprake. “Exorcisme komt meer voor in Zuid- dan in Noord-Europa, meer op het zuidelijk dan op het noordelijk halfrond. Paus Franciscus komt uit Zuid-Amerika en heeft het vaker over de duivel. Dat is puur volksaard”, zegt Bosman.

De kerk maakt onderscheid tussen klein- en groot-exorcisme. “Bij klein-exorcisme klop je aan met een probleem en gaan we bijvoorbeeld samen bidden. Dat kan al veel verlichting geven”, zegt Bosman.

En nee, de bezeten persoon spuugt tijdens het ritueel geen rozenblaadjes of glasscherven uit, zegt Bosman. “Dat is een van de hardnekkige mythen die Hollywood heeft verzonnen.”

Bron: Eindhovens Dagblad