BN/de Stem

Probleemindicatoren


Mijn zoon moest laatst bij de schoolverpleegkundige komen. Gelukkig vertelde hij ons dat uit zichzelf. En dat was niet vanzelfsprekend, aangezien de brief niet alleen aan hem persoonlijk was gericht, maar tevens de zin ‘je hoeft dit niet aan je ouders te vertellen’ bevatte.

bndestem

Over geïnstitutionaliseerd wantrouwen gesproken. Het deed me denken aan de keer dat mijn zoon in het ziekenhuis belandde en er naast zijn bed een checklijst ‘kindermisbruik in gezinssituaties’ hing. Gelukkig scoorden wij als ouders op alle probleemindicatoren negatief. Dat was positief voor ons, maar zo ingewikkeld is dat jeugdzorglingo ook.

Nu moest hij dus bij de schoolverpleegkundige komen. Niemand wist waarom. Zoon zelf ook niet. Wij waren een tikkie zenuwachtig. Hij niet. Mijn lief en ik waren al aan het fantaseren. Een half jaar geleden moest ie een vragenlijst invullen, en wellicht dat ie dat niet helemaal precies en serieus had gedaan. Misschien had hij op de vraag ‘drink je wel eens’ met ‘ja, wekelijks bijna’ geantwoord.

Dat klopt trouwens als een bus, want één keer per week ongeveer moet ie assisteren in de liturgie bij ons in de kerk. En daar hoort een slok geconsacreerde wijn bij. Dat scoort lekker als probleemindicator. Zoonlief werd vast aangezien voor een potentiële dronken drop-out, nippend aan een jeneverfles onder een brug in Arnhem, liefdevol over zijn betonschaar wrijvend.

Zoon kwam thuis en vertelde met smaak zijn verhaal. Het ging over zijn vermeende gokgedrag. De lieverd had namelijk op de vraag ‘gok je weleens?’ naar waarheid ‘ja’ ingevuld. Wederom een joekel van een probleemindicator.

De jeugdverpleegkundige zag onze zoon al met bitcoins gokken op een Russische casino-site waar uit mensenhandel verkregen dollars worden witgewassen met een listige lusconstructie op de Kaaimaneilanden. Dus die verpleegkundige vraagt: gok jij wel eens? Onze zoon zegt dus: ja zeker. De verpleegkundige: waar en wanneer dan? Onze zoon: bij mijn oma, als we een potje pesten spelen, om vijf cent.

Ik ben trots op hem, onze miswijn nippende, met zijn oma gokkende puber. Hij komt er wel. Nu die schoolverpleegkundige nog.

Bron: BN/de Stem

Advertenties