Interviews & quotes

Paasstress


Sommige katholieke scholen schrappen christelijke symbolen in de paasviering om islamitische ouders niet tegen de borst te stuiten. Is dat erg, vroeg het Algemeen Dagblad mij. Nee, zei ik. Maar we moeten ze wel uitleggen waar het paasfeest voor staat.

algemeen-dagblad

,,Je zou natuurlijk heel makkelijk Thierry Baudet-achtig kunnen beginnen over onze christelijke normen en waarden, en dat die moslims dat gewoon moeten accepteren, en zo niet, dan enzovoort. Maar dat is veel te simpel.

,Het is heel mooi dat je als christelijke school zegt: iedereen mag zijn kinderen bij ons brengen, ook al onderschrijf je niet onze signatuur. Misschien juíst als het gaat om allochtone kinderen, die vaak wat sociaal zwakker zijn en die ook nog eens niet altijd de mogelijkheid hebben om naar een islamitische school te gaan.

,De vraag is dan: hoe ga je om met de spanning tussen de ideologie van de school en de religieuze gevoelens van moslims? Nou, wat je in elk geval niet moet doen is de paasviering schrappen. Maar je wat je ook niet moet doen, is een christelijk feest door de strotjes van islamitische kinderen proppen. Ik kan me best voorstellen dat die het niet leuk vinden om met het kruis van de Here Jezus rond te lopen.

,Wat je wel moet doen, is eigenlijk iets typisch katholieks: het ene doen, en het andere niet laten. Gewoon Pasen vieren dus, en aan de moslims uitleggen wie Jezus is, wat Pasen is en welke culturele invloed het heeft op onze maatschappij. Die kennisoverdracht is belangrijk. Maar doe het prudent. Dus niet zeggen: meedoen, anders rot je maar op. Dat strookt totaal niet met onze christelijke waarden.

Bron: Algemeen Dagblad

Advertenties