BN/de Stem

Jesus wings


U kent die reclame wel van Red Bull. De een of andere sullige vent ziet het leven niet meer zitten – onder de plak bij moeder de vrouw, geterroriseerd door de baas of getreiterd door leeftijdsgenoten. De arme donder neemt wat van het drankje. En voila, hij krijgt vleugels. Red Bull gives you wings. Geconfronteerd met problemen, ren je zo hard mogelijk weg. Zo lossen wij mannen onze problemen op.

museum1

Aan die slogan moest is afgelopen week denken toen in het Noordbrabants Museum in Den Bosch rondliep. Ik was met mijn lief op de expositie ‘Verspijkerd en verzaagd’. En ik kan u zeggen: dat is best een heftig dingetje, die expositie. Hoewel de folder schielijk vermeldt dat de tentoonstelling ‘geen parade is van spot en blasfemie, maar de prikkelende doorwerking van een katholiek cultuurfenomeen in de Nederlandse kunst.’

Maar je moet als katholieke bezoeker wel sterk in je schoenen staan. Kunstig kapot geslagen Maria- en Jezusbeelden, met bloed besmeurde piëta’s, met spijkers doorboorde en met pek begoten Madonnabeelden, vooruitstrevende woordspelletjes als ‘Deo – dildo’, enzovoorts. Godslasterlijk? Misschien. Interessant? Zeker! Uw columnist heeft twee uur gefascineerd rondgelopen.

Het meest intrigerende beeld was voor mij de installatie ‘Vlucht’ van de kunstenares Moniek Westerman. Je ziet tientallen corpussen aan de muur hangen als een vlucht vogels in de lucht, compleet met een lange veer aan elke arm. Wersterman kocht ‘beschroomd’ (ze is van Hervormde komaf) afgedankte kruisbeelden. Ze peuterde de corpussen eraf. ‘Vlucht maar! Deze wereld is je niet waard. Zelfs de onbeholpen volgelingen luisteren nauwelijks naar je,’ schreef ze erbij.

Ik was onder de indruk van deze Jesus wings, deze energieke vogelchristussen aan de muur van het museum. Ik zag het lijden van Goede Vrijdag, de verrijzenis van Pasen en de glorie van Hemelvaart in één beeld gevangen. Noachs duif die vertelde dat de aarde weer bewoonbaar was. Het Roodborstje dat zijn kleur te danken heeft aan het bloed van Christus zelf. De Geest die als een duif zich op Jezus neerzette. Een grote postmoderne catechismus.

Inderdaad: dat geeft je vleugels.

Bron: BN/de Stem