BN/de Stem

Stemmoskee


Zo, heeft u ook zo genoten van het Feest van de Democratie? Ik wel. Met chips en cola hebben mijn lief en ik de hele avond voor de televisie gebivakkeerd. Niets zo leuk als verkiezingsavond. Bovendien zorgde het technische geklungel van de NOS met hun fancy hightech voor de broodnodige vrolijke noot in het geheel.

bndestem

Het bericht dat echter aan mij bleef plakken, kwam echter eerder die dag uit Amsterdam. Het stemlokaal aan de Joubertstraat in het oosten van de stad, was gevestigd in een moskee. En dan weet je natuurlijk al: dat wordt prijs. Iemand gaat zich hier gruwelijk aan ergeren. Want scheiding kerk-staat, bla, bla, enzovoort, etcetera. En jawel hoor, bingo! De gemeente greep in nadat op twitter foto’s verschenen van de stemmoskee. De stemmertjes werden geïntimideerd door Turkse vlaggen en Diyanet-folders (u weet wel, van dat internationale ministerie van Turkse geloofszaken).

Het dak ging eraf. Intimidatie van de kiezers! En zeker gezien de ‘internationale rel van ongekende proporties’ met Turkije (zoals de media wanhopig proberen te framen) zou dit weer eens een blijk zijn van de lange, Islamitische arm van Ankara. Zucht. Er moest nota bene een Turkse Nederland aan te pas komen om de folders te vertalen. En nee, op de folders stond geen stemadvies aan de Nederturken, maar louter gebrabbel over terroristen en martelaren. Geen fijne literatuur overigens, maar intimidatie….

U moest eens weten waar uw columnist zich door geïntimideerd voelt. Door al die ingewikkelde boeken in de stembibliotheek: een provocatie van de intellectuele elite aan het volk van Nederland. Het portret van onze geliefde vorst aan de muur van het stemgemeentehuis: een duidelijke solidariteitsactie van het CDA-gemeentebestuur voor de Wilhelmus-zingende Sybrand Buma. De nadrukkelijk op een peentje knabbelende ambtenaar achter het tafeltje in de stemgym: infiltratie van het democratisch proces door handlangers van de veganistisch Partij voor de Dieren.

Netjes? Nee natuurlijk niet. Tikkeltje onhandig van het moskeebestuur? Best wel. Maar als iemand zich in deze stemmoskee geïntimideerd voelt, zegt dat meer over de kiezer in kwestie dan over de moskee zelf.

Bron: BN/de Stem